Plesom protiv nasilja

Izvođenjem različitih korografija plesa zumba Narandžasti dan – Dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama obilježen je u Vlasenici, Sarajevu, Mostaru, Bosanskoj Krupi, Visokom i Grudama.

Inicijativu izvođenja plesnih koreografija u nekoliko bh. gradova pokrenule su mlade žene koje su ranije bile dio obuke osnaživanja žena, a koju relizuje Institut za razvoj mladih KULT.

Svaka peta žena u Bosni i Hercegovini tokom svog života, proživjela je neki oblik nasilja i mlade žene iz cijele BiH na ovaj način željele su ukazati na ovu poražavajuću činjenicu, ali i na problem o kojem se najčešće ne govori.

orange daj BK

„S obzirom da se s ovim problemom suočava Bosna i Hercegovina odlučili smo osvjestiti građane, a posebno građanke, da se ne stide reći da su žrtve nasilja.“ –  izjavila je jedna od inicijatorica i polaznica obuke.

Organizovanjem ovog događaja željele su i poručiti nadležnim organima da intenzivnije moraju provoditi aktivnosti kako bi se svi zakonski propisi iz domena nasilja nad ženama bolje primjenjivali, a time uticalo da se ovakav vid nasilja što manje dešava na području Bosne i Hercegovine.  
 
Na isti simboličan način kampanja protiv nasilja provodi se u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži, čija je članica i Institut za razvoj mladih KULT.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu Narandžastim danom (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...