Osnaživanjem mladih do kvalitetnije političke scene u BiH

O situaciji u Bosni i Hercegovini, aktuelnim temama i načinima prevazilaženja izazova sa kojima se suočavaju mladi, sa polaznicima/ama obuke „Uči, misli i djeluj!“ za omladinske političke lidere/ice (UMiD p), u okviru programa „Kafa sa…“, razgovarao je H.E. Anders Hagelberg, ambasador Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

Obuku pohađaju politički lideri i liderice iz dvanaest političkih stanaka iz Bosne i Hercegovine, a cilj je motivisati mlade političare da aktivnim zalaganjem, lobiranjem kod vlasti, riješavaju neke od problema ove populacije u svojoj lokalnoj zajednici i na taj način daju primjer mladim ljudima i političarima o koliko je važna politička participacija i aktivno djelovanje.

Obuku Uči, misli i djeluj za omladinske političke lidere/ice za drugu generaciju – UMiDp pohađa  22 mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, koji imaju od 18 do 30 godina za izgradnju političke karijere za koju su motivirani te za angažman na unaprjeđenju položaja mladih u BiH.

U narednih nekoliko dana, polaznici i polaznice obuke imat će priliku posjetiti i Direkciju za evropske integracije, ali o političkoj situaciji i izazovima razgovarati i sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije.

Polaznici/e tokom obuke uče i o ljudskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i demokratskim procesima za unaprjeđenje pozicije mladih kroz razvoj jasnih strategija i vođenje uspješnih zagovaračkih kampanja.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...