Održana javna diskusija „Sanacija i obnova poplavljenog područja na teritoriji općine Kakanj.

Institut za razvoj mladih KULT, kao članica Mreže “BRANA”, u saradnji sa Općinom Kakanj, u sali Općine Kakanj organiziralo je javnu raspravu o temi „Sanacija i obnova poplavljenog područja na teritoriji općine Kakanj.

Cilj javne rasprave bio je poboljšanje dijaloga između lokalne vlasti i građana u vezi sa procesom obnove, a sve u svrhu transparentnosti pri procesu obnove nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju. 
Javnoj raspravi prisustvovali su Hrusto Nurudin, pomoćnik načelnika civilne zaštite, Sakib Kozlo, predsjednik mjesne zajednice Pope, te predstavnice zavoda za izgradnju Mubera Omeragić i Mirha Kulović. Posjetitelji javne diskusije bili su mještani mjesnih zajednica i građani koji su bili pogođeni prošlogodišnjim poplavama.

Nurudin Hrusto, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu, je u svom izlaganju govorio o procijeni štete cijele općine koja iznosi preko 28 miliona KM, što je  ukupan procijenjeni iznos šteta nastalih uslijed obilnih padavina u maju 2014. godine.

Predstavnice Zavoda za izgradnju i urbanizam, općine Kakanj, Mirha Kulović i Mubera Omeragić, pojasnile su šta je do sada realizirano na području mjesnih zajednica Pope i Zgošće, obzirom da je najviše građana bilo baš iz tih mjesnih zajednica. Na području mjesne zajednice Pope bila je uništena infrastruktura kanalizacione mreže gdje je bilo ugroženo oko 1000 mještana. Kanalizaciona mreža, istaknuto je, rekonstruisana je, međutim samo djelimično. Pojašnjeno je da mještani tog naselja nisu dozvolili da se cijevi postave kroz njihova dvorišta. U mjesnoj zajednici Zgošća je, nakon poplava, izgrađen most ukupne vrijednosti oko 70.000 KM. Potreba za izgradnjom se pojavila nakon što je stari most stradao uslijed djelovanja vodenih bujica u maju 2014 godine. Most je omogućio komunikaciju sa puta Kakanj-Tršće prema dijelu naselja Zgošća na desnoj obali rijeke. Izgradnju mosta finansirali su UNDP i Općina Kakanj.

Kada su u pitanju planovi za budućnost, istaknuto je da je prioritet uređenje korita potoka koji prolazi kroz naselje Pope i koji, i pri manjim padavinama, ugrožava obližnje kuće.

Zaključci Javne diskusije su:

– rekonstrukcija industrijskog puta koji prolazi kroz naselje Pope koji je velikim dijelom oštećen nakon poplava 2014. g. obzirom da postoji nalog za izvršenje radova još iz ranijih godina;

– uspostaviti bolji sistem informisanja građana općine Kakanj o procesima sanacije te na koji način i gdje mogu aplicirati za donacije;

– dovršiti rekonstrukciju kanalizacione mreže u mjesnoj zajednici Pope

– apelovati na stanovništvo da dozvole izvođačima radova korištenje njihovih parcela, ukoliko stručnjaci procijene da ne ugrožava njihovu imovinu koja se nalazi na tom području;

–  djelovati preventivno u svim mjesnim zajednicama kako nam se ne bi ponovila dešavanja iz 2014. g., i to ne samo Javnih ustanova već i samih građana općine Kakanj.

– omogućiti sastanak svaka tri mjeseca na kojima će se sastajati predsjednici mjesnih zajednica i načelnik Općine Kakanj, gdje bi razgovarali o gorućim problemima u svim mjesnim zajednicama te pronalazak mogućih rješenja i savjeta. 

12436666_10153374498618471_450277611_o.jpg

 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...