Održana 24. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

U srijedu, 1. 6. 2016. godine održana je 24. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrana je Informacija Ureda za reviziju institucija BiH i dopis šest institucija BiH čije je poslovanje ocijenjeno revizorskim „mišljenjem s rezervom“ i „mišljenjem s rezervom uz isticanje predmeta“. 

Informacija je razmatrana u cilju nadzora realizacije preporuka Ureda i zaključaka Komisije, koje je Predstavnički dom PSBiH usvojio povodom revizije finansijskog poslovanja za 2014. godinu. 

Članove Komisije o realizaciji preporuka Ureda i zaključaka Komisije upoznali su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i zamjenu podataka BiH i Službe za poslove sa strancima. 

Preporuke Ureda za reviziju drzavnih institucija tiču se nedosljedne primjene Zakona o javnim nabavkama, nepostojanja interne kontrole ili njene nefunkcionalnosti, sistematizacije radnih mjesta, velikih troškova reprezentacije i troškova za službene telefone. 

Problemi institucija su i nedoneseni zakoni koji bi preciznije regulirali oblasti njihovog rada, kao što je naprimjer zakon o vanjskim poslovima koji bi značio Ministarstvu vanjskih poslova BiH. 

Agencija za rad i zapošljavanje u BiH na upit članova Komisije o broju bh. državljana koji radi u inostranstvu, odgovorila da u 2015. godini preko Agencije na rad u Sloveniji otišlo je oko 6.700, a na rad u Njemačku oko 2.500 radnika. Ovi odlasci bili su na osnovu sporazuma s ovim zemljama. Agencija nema podatke o ukupnom broju zaposlenih u inostranstvu, budući da imaju podatke samo o radnicima koji rade vani, a koji su otišli uz organizaciju Agencije, tj. kroz sporazume s drugim zemljama. Također, nema informacije da li su zaposleni bh. državljani u inostranstvu još na listi nezaposlenih na birou u BiH. S Hrvatskom (za sezonsko zapošljavanje) i Srbijom se uskoro očekuju sporazumi, kao i s Katrom koji će se odnositi na sva zanimanja. Iz Agencije su naveli da posebno rade na povećanju zapošljavanja mladih ljudi. 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...