Održana 16. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH

U ponedjeljak, 23. 11. 2015. g. održane je 16. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH). Na sjednici Komisije primljen je k znanju Izvješaj o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period do januara do juna 2015. godine. 

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Uspostava javnih unutarnjih finansijskih kontrola (PIFC) u institucijama BiH“. Također, usvojen je i prijedlog zaključka, koji će biti upućen Predstavničkom domu PSBiH na usvajanje, a u kojem se od Vijeća ministara BiH, zatim Centralne harmonizacijske jedinice i institucija BiH koje su obuhvaćene izvještajem revizije učinka traži da u roku od šest mjeseci izvijeste Komisiju o planiranim i poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju Ured za reviziju institucija BiH. 

Primljen je k znanju Finansijski izvještaj o izvršenju budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za period od 1. januara do 30. septembra 2015. godine.

 Komisija je primila k znanju dodatni Izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH u vezi sa reguliranjem posebnog dodatka za policijske službenike kao i Godišnji plan Ureda za reviziju institucija BiH za 2015./2016. godinu. U skladu s ovim Godišnjim planom Ureda za reviziju institucija BiH teme o kojima će biti provedena revizija učinka su: planiranje budžeta u institucijama BiH, proces deminiranja, procedura javnih nabavki u institucijama, mjere i postupci za provođenje spašavanja u slučajevima nepogoda, upravljanje strateškim opredjeljenjima. 

K znanju je primljena i Informacija o zahtjevu Centralne izborne komisije BiH za dodjelu sredstava iz Budžeta institucija BiH za 2016. godinu. Iz ovih sredstava bit će podmirene nove glasačke kutije budući da su stare zastarjele, te druga oprema za unaprjeđenje izbornog procesa. Komisija je usvojila zaključak kojim traži od Vijeća ministara BiH da, prilikom izrade Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2016. godinu, uzme u obzir zahtjev Centralne izborne komisije BiH. 

Članovi Komisije primili su k znanju zaključke Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH u vezi s primjenom preporuka Ureda za reviziju institucija BiH danih u Izvještaju o finansijskoj reviziji PSBiH za 2014. godinu. 

 

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...