Održana 12. sjednica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

U ponedjeljak, 18. 4. 2016. godine održana je 12. sjednica Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. Na ovoj sjednici Odbora raspravljalo se o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o igrama na sreću, predlagača Ramiza Meše. Predlagač je istakao da je prihod privrednih društava osnovanih s ciljem zarade na igrama na sreću 590 miliona KM, dok je samo mali dio tog iznosa oporezovan. Također, predlagač je naveo da srednjoškolci čine čak 30 do 50 % onih koji se klade, te da su kladionice vrlo blizu škola i objekata u kojim borave osnovci i srednjoškolci.

Izmjena zakona bi se odnosila na povećanje društvene odgovornosti kroz udaljavanje ovakvih objekata od škola i drugih objekata gdje borave mladi, ali i kroz povećanje kazni za kršenje odredbi zakona. Na sjednici je Prijedlog jednoglasno usvojen, te odredba da se postojeća rješenja u ovoj oblasti usaglase s drugim zakonima.

O Prijedlogu Zakona o upravljanju državnim kapitalom u privrednim društvima u FBiH se nije raspravljalo, budući da Predlagač nije prisustvovao sjednici Odbora. Članovi Odbora istakli su da se u ovom Prijedlogu ističe način formiranja upravnih odbora u javnim preduzećima, ali ne rješava suštinsko pitanje, a to je način upravljanja državnim kapitalom.

Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju je podržan s četiri glasa za, te po jedan suzdržan i protiv.  Podsjećamo, u Nacrt zakona uvedeno je novo pravo na posmrtninu – jednokratna naknada u slučaju smrti penzionera. Uvodi se i novi sistem utvrđivanja visine penzija na osnovu bodovne formule, tako da se visina penzije bazira na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima, što automatizmom dovodi do veće pravičnosti.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...