Održana 10. sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH

U srijedu, 28. 10. 2015. g. odrzana je 10. sjednica Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH. Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH podržala je na 10. sjednici, u drugoj komisijskoj fazi, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. Komisija nije podržala amandmane koje je na ovaj zakonski prijedlog predložila Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije i delegatkinja u Domu naroda PSBiH.

Nakon rasprave o Prijedlogu izvještaja o razmatranim revizorskim izvještajima Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, Komisija je prihvatila 73 izvještaja o reviziji institucija BiH koje je sačinio taj Ured, te predložila Domu naroda njihovo usvajanje. Komisija je usvojila i predložila Domu usvajanje zaključka kojim se pohvaljuju institucije koje su od Ureda za reviziju institucija BiH dobile ”pozitivno mišljenje”. Također, Domu je predloženo da usvoji pojedinačne zaključke Komisije za finansije i budžet po razmatranim revizorskim izvještajima za 2014. godinu za institucije koje su dobile „mišljenje s rezervom“. Komisija je predložila Domu naroda PSBiH i usvajanje zbirnih zaključaka ove Komisije po razmatranim revizorskim izvještajima za 2014. godinu.

Pored navedenog, Komisija je zaključila da je potrebno održati sastanak sa novim rukovodstvom Ureda za reviziju institucija BiH, čiji je izbor u toku, kako bi se postigao dogovor o modalitetima saradnje Komisije sa Uredom za reviziju institucija BiH. Također, konstatirano je da je kroz fazu praćenja zaključaka potrebno sačiniti akcijski plan revidiranih institucija koje su imale mišljenje s rezervom, kao i mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta, a temeljem prethodne revizije za 2015. godinu. Naglašena je i potreba održavanja sastanka sa predstavnicima tih institucija, s ciljem upoznavanja Komisije sa provođenjem preporuka Ureda za reviziju BiH navedenih u revizorskim izvještajima.

Komisija je razmatrala i Informaciju o zahtjevu Centralne izborne komisije BiH za dodjelu sredstava iz budžeta institucija BiH za 2016. godinu. Izjašnjavanje o ovoj Informaciji odgođeno je za narednu sjednicu radi analiziranja dodatnog materijala kojeg je Centralna izborna komisija BiH dostavila Komisiji na samoj sjednici.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...