Odgođeno izjašnjavanje o principima Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH

U ponedjeljak, 29. 8. 2016. godine zasjedala je Komisija za finansije i budžet Doma naroda PSBiH. Na svojoj 21. sjednici Komisija je usvojila principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.


Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je izjašnjavanje o principima Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH. S tim u vezi, Komisija je usvojila i zaključak kojim se od Doma naroda traži produženje roka od dodatnih 30 dana za dostavljanje mišljenja o predloženom tekstu zakona, kako bi svoje mišljenje o ovom Prijedlogu zakona dostavilo i Vijeće ministara BiH.

 


Usvojen je Plan za razmatranje revizorskih izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2015. godinu, kao i pregled raspodjele revizorskih izvještaja između članova Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH.


Komisija je usvojila i Izvještaj o praćenju realizacije preporuka revizije učinka, čiji je predlagač Ured za reviziju institucija BiH. Zajedno sa Izvještajem, Komisija je usvojila i zaključke kojim je zadužila Vijeće ministara BiH da hitno pokrene aktivnosti na realizaciji preporuka sadržanih u osam revizija učinka, koje su bile predmet ovog Izvještaja, odnosno da inicira hitno okončanje već preduzetih aktivnosti na realizaciji preporuka, te o istom, u roku ne dužem od šest mjeseci, izvijeste Ured za reviziju institucija BiH, koji će nakon isteka ovog roka dostaviti Komisiji cjelovitu informaciju o provedbi ovog zaključka.

Zaključeno je i to da će Komisija za finansije i budžet Doma naroda sugerirati Privremenoj zajedničkoj komisiji oba doma PSBiH za pripremu i upućivanje u parlamentarnu proceduru Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru da prilikom izrade ovog zakonskog teksta u njegov sadržaj inkorporiraju i odredbe koje će se odnositi na realizaciju preporuka revizije učinka koje je sačinio Ured za reviziju institucija BiH, s ciljem povećanja transparentnosti zaključaka PSBiH povodom izvještaja revizije učinka i finansijske revizije, kao i provedbe revizorskih preporuka.


Odgođeno je izjašnjavanje o Informaciji o aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o izvršenoj reviziji učinka o temi: „Transparentnost rada institucija BiH“, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S tim u vezi, usvojen je zaključak kojim se poziva Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH da u roku od 30 dana dostavi Komisiji tabelarni prikaz 17 nedostajućih izjašnjenja institucija, koje nisu prikazane u okviru ove Informacije, na način da se jasno naznači naziv preporuke iz izvještaja, planirane i preduzete aktivnosti na njenoj realizaciji, kao i nosioci aktivnosti, rokovi i stepen realizacije.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...