O organizacijskim vještinama i javnom zagovoranju u radu s mladima

O organizacijskim vještinama i javnom zagovoranju u radu s mladima učili su polaznici/e Obuke stručnih saradnika za rad s mladima koju Institut za razvoj mladih KULT organizuje već dugi niz godina. Obuku pohađaju polaznici/e iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, a sve teme prilagođene su njihovom radu s mladima.

Temu organizacijskih vještina u radu sa mladima polaznici/e su okarakterisali kao veoma korisnu jer ih većina za cilj ima unaprijediti rad organizacija iz kojih dolaze.

„Kada se osvrnem na rad svoje organizacije shvatam da smo do sada dobijali paušalne informacije o obavezama koje smo dužni ispuniti i nismo imali priliku da nas neko u potpunosti uputi na naše dužnosti i obaveze. Na ovoj radionici sam naučio mnogo tehničkih stvari koje ću prenijeti na unapređenje rada svoje organizacije. Radionica je posebno ukazala svrhu svih zakonskih regulativa kojima podliježu organizacije, a naročito su korisne za one koji tek pokreću svoju organizaciju.“ – istakao je Ivan Petrović iz Udruženja građana ” Ubuntu” iz Bijeljine.

Temu javnog zagovaranja polaznici/e također smatraju jednako važnom, a kako ističu, bez ove oblasti nemoguće je pristupiti rješavanju problema sa kojima se populacija mladih suočava u svim dijelovima zemlje.

omladinski radnici 2

„Ova sesija je bila od velike važnosti za mene i moj budući rad. Ova sesija mi je pružila dodatna znanja koja su mi bila potrebna za rad na zagovaračkim inicijativama u budućnosti, te pomogla da ponovim ono što sam znala od ranije. Javno zagovaranje smatram bitnom komponentom u radu sa mladima i zagovaranju njihovih potreba i rješavanju problema.“- Adna Sokolović – Fondacija Schuler Helfen Leben BiH, Sarajevo

Za polaznike/ce obuke u okviru programa „Kafa sa…“ organizovano je i druženje sa novinarom Al Jazeera Balkans, Mladenom Obrenovićem, koji im je nastojao približiti načine na koje omladinski radnici mogu zainteresovati novinare za svoju priču i tako lobirati za rješavanje pojedinih problema.

Tokom trajanja modula, od 29. augusta do 1. septembra 2018. godine, praksu je obavljala i  polaznica SHL Akademije za omladinske lidere u civilnom društvu.

Stručni saradnici/ce za rad s mladima (poznatiji kao omladinski radnici/ce) su osobe koje rade u omladinskim centrima, omladinskim klubovima, omladinskim organizacijama, organizacijama koje rade s mladima ili javnim ustanovama koje podržavaju razvoj mladih ljudi. Stručni saradnika/ca podržava profesionalni, lični i obrazovni razvoj mlade osobe. Radeći s mladima na različitim idejama i inicijativama, stručni saradnici/ce za rad s mladima rade i na razvoju zajednica u kojoj djeluju.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...