O nasilju nad ženama ne treba govoriti, treba vrištati!

 

„O nasilju nad ženama ne da treba govoriti, o nasilju treba vrištati, svaki dan, svi mi zajedno“, poručila je Lana Delić, glavna glumica u filmu „Bez glasa“, nakon premijernog prikazivanja u petak, 25. februara u Kinu Igman u Sarajevu. Premijerom filma i razgovorom sa autorima filma Institut za razvoj mladih KULT obilježio je još jedan Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Dokumentarno – igrani film „Bez glasa“ je istinita priča žrtve nasilja o životu s nasilnikom, godinama torture, fizičkog i psihičkog zlostavljanja do bijega iz kuće i pronalaska spasa u sigurnoj kući i početku novog života, ispričana s ciljem podizanja svijesti javnosti o ženama koje žive na marginama bh. društva i kojima je potrebna podrška kako bi se izborile za svoja prava, prvenstveno, na život bez nasilja. Film je nastao u produkciji Studio Teatra, u okviru projekta “Prekinite šutnju, ne okrećite glavu! Projekat jačanja svijesti o nasilju nad ženama kroz umjetnost”uz podršku  Američke ambasade u BiH.Orange_Day_feb_2022-1.jpg

Nakon premijere filma, održan je razgovor sa autorima filma, Nusmirom Muharemović, producentom i režiserom, i Mirzom Begović, scenaristom i režiserom, kao i sa glavnom glumicom, Lanom Delić, koji su s publikom podijelili kako su došli do priče Edine O., žrtve nasilja čija je istinita priča prikazana u filmu, kako je bilo glumiti ženu, žrtvu nasilja te zašto je važno koristiti umjetnost da bi se dogovorilo o bitnim i prisutnim temama u bosanskohercegovačkom društvu, poput sve učestalijeg nasilja nad ženama i djevojčicama. Prisutna publika, među kojom mahom mlade osobe, podijelili su svoja zapažanja, impresije i osjećanja koja je u njima probudila istinita priča žene, žrtve nasilja, te su se složili da se ne smije zaustaviti samo na ovoj projekciji, nego bi film trebalo prikazivati u osnovnim i srednjim školama, kao i na fakultetima.

Svi zainteresirani da pogledaju film, moći će to uraditi i putem malih ekrana, obzirom da uskoro počinje televizijsko emitiranje dokumentarno – igranog filma „Bez glasa“.

Zahvaljujemo se Općini Ilidža i Javnoj ustanovi „Kulturno sportski i rekreativni centar“ Ilidža, kao i Udruženju za promociju i razvoj kulturnih aktivnosti Studio Teatar na saradnji i podršci tokom obilježavanja ovomjesečnog Narandžastog dana. Institut za razvoj mladih KULT nastavlja različitim aktivnostima i kampanjama obilježavati Narandžasti dan svakog 25og u mjesecu, a ukoliko nam se želite pridružiti, ne oklijevajte i javite nam se putem e-maila dunja.skaljo@kultbih.org.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *