Narandžasti dan sutra na Trgu djece Sarajeva – Plešimo narandžasto

Institut za razvoj mladih KULT 25. februara u 12 sati ispred BBI Centra u Sarajevu obilježava Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Aktivisti i aktivistice Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, ovaj Narandžasti dan obilježit će plešući flash mob koreografiju profesionalne plesne grupe „Fresh Generation“.

Pozivamo Vas da se priključite i da plešući podržite borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH. Ovom inicijativom želimo podići svijest bh. građana o problemu nasilja o kojem se rijetko govori. Istraživanje Agencije za ravnopravnost spolova BiH iz 2013. godine pokazalo je da je skoro polovina ispitanih žena do svoje petnaeste godine doživjela barem jedan oblik nasilja.

„To je poražavajuća statistika. Još je alarmantnija činjenica da su posljednja istraživanja pokazala da je problem nasilja u porodici u našoj zemlji u porastu. Zato trebamo o tome stalno govoriti. Trebamo u dugotrajni i složeni proces rješavanja ovog problema uključiti i mlade, te sve druge aktere društva. Zato sutra plešemo! Nadamo se da će se plesu priključiti što više građana“ – poručila je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu “Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprječavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...