Narandžasti dan – Bh. društvo mora stati iza žena i djevojčica koje su žrtve nasilja

Svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, postavit će izložbu akademske slikarice Emine Kujundžić u Importanne centar u Sarajevu, koja ima za cilj da podigne svijest bh. građana o ovom problemu o kojem se rijetko govori.

Svaka peta žena u Bosni i Hercegovini tokom svog života, proživjela je neki oblik nasilja. Majke, sestre, supruge i kćerke, nerijetko, svakodnevno trpe nasilje o kojem, najčešće uopće ne govore. To je poražavajuća činjenica s kojom se u koštac treba uhvatiti cjelokupno bh. društvo. 51,1% ukupnog bosanskohercegovačkog društva čine žene. Ipak, rodna ravnopravnost izostaje. Upravo to – rodna nejednakost korijen je nasilja kojeg je u Bosni i Hercegovini mnogo. Prema podatcima Agencije za ravnopravnost polova 52,8% žena je od svoje petnaeste godine pretrpjelo neki oblik nasilja. Mada određeni statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti. Mnogo je veći broj slučajeva koji ostaju neprijavljeni, tvrdi Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

„Živimo u društvu u kojem je sramota reći da si žrtva nasilja. Živimo u društvu u kojem žene osjećaju da su primorane šutjeti i što je još gore trpjeti nasilje. Porodica je, nažalost, mjesto gdje su mnoge žene i djevojčice žrtve. Zato na Narandžasti dan želimo ukazati na ovaj problem. Ženama poručiti da ne moraju biti same, a društvu da mora stajati iza žrtava nasilja“ – istakla je Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko zakona, na državnom nivou i na nivou entiteta, koji uređuju ovu oblast. Uspostavljeno je i devet sigurnih kuća i SOS telefonske linije koje su besplatne i povjerljive. „Želimo ohrabriti žene da potraže pomoć. Posebnu snagu našoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način, kampanja protiv nasilja provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži, čija je Institut članica. Institut za razvoj mladih KULT o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama govorit će svakoga dana. Narednih mjeseci na Narandžasti dan radit ćemo kampanje slične ovoj jer nijedna žena ne smije biti žrtva nasilja“ – zaključila je Mirela Ajanović.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu “Narandžastim danom” (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.


Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...