Mladi u regionu prepušteni sami sebi, ali ne odustaju

Države ne rade dovoljno kako bi zadržale mlade, istakli su učesnici i učesnice Omladinske konferencije koja je od 18. do 21. septembra održana u Gradačcu.

Konferenciji su prisustvovali mladi iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Njemačke koji su razgovarali o migracijama, te pokušali pronaći rješenja koja bi mladima omogućila bolji život i zadržala ih u njihovim zemljama.

„Razlozi odlaska mladih uglavnom su isti u svim zemljama regije. Odlaze jer nemaju zaposlenje i nisu zadovoljni životnim ambijentom.“ – istakla je Jelena iz Srbije.

Mladi ističu kako migracije mogu biti vrlo pozitivne, posebno cirkularne. Odlična je prilika i za mlade i za državu da odlaze u druge zemlje, uče i stiču nova znanja, a onda po povratku svoje vještine primjenjuju u svojoj zemlji.

„Ne želim otići iz svoje zemlje. Želim se obrazovati i učiniti nešto veliko. Želim postati legenda. Država mi ne nudi ništa, ostajem u svojoj zemlji iz ljubavi.“ – poručio je Vahid iz Makedonije.

Tokom trajanja konferencije učesnici/e govorili su i o problemima u obrazovanju, neusklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada, nedostatku usavršavanja ali i brojnim drugim problemima s kojim se suočava populacija mladih u zemljama regiona.

konferencija2

Da mladi u regionu imaju slične probleme, ali i jaku želju za odlaskom, pokazalo je i istraživanje Instituta za razvoj mladih KULT koje je realizovano u julu i augustu 2017. godine, a koje je prestavljeno i tokom same konferencije.

I prema rezultatima istraživanja mladi odlaze jer ne vide perspektivu u svojoj zemlji, nisu zadovoljni obrazovnim sistemom, zbog prisustva korupcije, pa tek onda zbog problema nezaposlenosti.

Institut za razvoj mladih KULT koji u Gradačcu ima aktivan ured posvećen radu sa mladima i organizacijama koje brinu o ovoj populaciji jedan je od partnera organizacije Omladinske konferencije koja je nastavak aktivnosti u okviru Erasmus+ projekta “Brain Drain, Brain Gain + Circular Migration” (BB+C). Projekt traje od marta 2017. godine do februara 2018. godine, a učestvuje deset omladinskih organizacija iz sedam zemalj.

konferencija1

Implementacijski partneri su: Institut za razvoj mladih KULT i Gimnazija „Obala“ (BiH), Volonterski centar Skopje iz Makedonije, Mladiinfo Montenegro iz Crne Gore, Hrvatski filmski savez iz Hrvatske, NVO Duga i Ekološki centar Vojvodina iz Srbije, Omladinski centar Velenje iz Slovenije, te Ured zamlade iz Nimberga i NGO Memos iz Njemačke.

Projekt finansira Njemačka nacionalna agencija, autorizirana za implementaciju Erasmus+ programa, a podržana od Evropske Komisije.

Ranije je u okviru samog projekta organizivana i studijska posjeta Skopju, a planiran je i evaluacijski seminar u Nimbergu, u januaru 2018. godine.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Mladi su spremni aktivno raditi na rješavanju problema i izazova

Nakon Ljetnog kampa aktivizma u augustu 2023. g., Institut za razvoj mladih...

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...