Lokalnim građanskim inicijativama za bolje sutra!

Piše: Alen Torbić

Da su lokalne građanske inicijative pokretač značajnih promjena pokazuju inicijative koje su mladi realizovali u Maglaju, Brezi, Sarajevu, Gradačacu, Novom Gradu, Tuzli, Živinicama, Bihaću i Jablanici.

Riječ je o mladima koji su odlučili biti dio jedanaeste generacije obuke „Uči, misli i djeluj!“, njih 26 koji su se godinu dana, koliko traje obuka, odlučili posvetiti učenju, sticanju znanja i unaprijeđenju vještina i kompetencija, te stečeno iskustvo iskoristi na način da djeluje na svoje društvo, a kroz lokalne građanske inicijative.

Mladi aktivisti su kroz višemjesečni program imali priliku da uoče probleme u društvu, a koje su uz pomoć Instituta za razvoj mladih KULT, lokalnih zajednica i organizacija uspjeli i riješiti.

Održavanje radionica o važnosti zdravih životnih stilova, rad sa slijepim i slabovidnim licima, čišćenje lokalnih zajednica i sadnja drveća, razvijanje svijesti o važnosti IT-a u društvu i promovisanje volonterizma i aktivizma, samo su neke od aktivnosti koje su sprovedene u proteklom periodu. 

LGI finalni clanak 1

Inicijativa “Ruku pod ruku”, koja je za cilj imala podići svijest o ulozi slijepih i slabovidnih osoba u društvu, pomogla je mom vrijednom timu, meni i svim ljudima koji su svojim volonterizmom doprinijeli realizaciji istog, da shvatimo kako za gledanje i razmišljanje izvan kutije nisu bitne oči, nego ono što imamo u svojoj glavi.“ – istakla je Berina Bulatović, koordinatorica inicijative.

O važnosti UMiD-a govorio je i koordinator projekta „Uređenje trim staze i Vidikovca Špic“ Muhamed Krečinić.

„Poslije UMiD obuke stvari su se promijenile. Naučio sam da stvari kao što je izgradnja vidikovca nisu toliko nedostižne i neizvodive, zapravo su vrlo lako izvodive uz malo znanja i vjere u ono što radimo. UMiD mi je pružio sve to.“ – ističe Muhamed.

“Naša lokalna građanska inicijativa “Čista okolina, zdrava lokalna sredina”, ujedno i moj prvi veliki projekat, za mene i moj tim je bila je veliki izazov. Dobiti mogućnost da nešto promijeniš u svojoj lokalnoj zajednici, u današnje vrijeme je nezamislivo. S toga se neizmjerno zahvaljujemo Institutu za razvoj mladih KULT na strpljenju, trudu i radu da nas učini pravim UMiD-ovcima i aktivnim građanima.“ – poručio je koordinator projekta Ammar Grabić.

Zahvaljujući mladim aktivistima iz navedenih lokalnih zajednica pronađena su rješenja za barem neke od problema sa kojima se svakodnevno susreće bh. društvo.

Šta je to građanska inicijativa?

Lokalna građanska inicijativa (LGI) jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

Institut za razvoj mladih KULT podržao je oko 13500 mladih u Bosni i Hercegovini i regiji u njihovim zajedničkim inicijativama za poboljšanje položaja mladih u društvu. U posljednjih 5 godina Institut je dodijelio preko 2.500.000 KM kroz grantove nevladinim organizacijama. Dokaz je to društvene osviještenosti i spremnosti građana/ki, posebno mladih, da budu pokretači pozitivnih promjena u svojoj zajednici.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...