Kreativci iz Blažuja u službi invalidnih i bolesnih osoba

Nemaju podršku, susreću se sa brojnim preprekama, ali imaju volju da pomognu sebi i drugima.

Udruženje invalidnih i bolesnih osoba Blažuj osnovano je kako bi pružalo podršku, ne samo invalidnim i bolesnim osobama, već i svima kojima je potrebna pomoć i to uz podršku dobrih i humanih ljudi, a danas su prepoznati kao neizostavan dio zajednice.

Do sada su pomogli mnogima. Iza njih su brojne uspješno realizovane humanitarne aktivnosti, a kako kažu nastavljaju hrabro koračati naprijed.

Jedna od aktivnosti ovog Udruženja je i izrada tapaciranog namještaja i ukrasa, a finansijsku podršku u ovoj aktivnosti pružio im je i Institut za razvoj mladih KULT, u okviru realizacije Lokalnih građanskih inicijativa na području cijele Bosne i Hercegovine.

Prostorije ovog udruženja smještene su u Blažuju, a utočiste su i prostor radno-okupacione terapije za brojne sugrađane koji imaju neki oblik invaliditeta ili oboljenja, ali i za one kojima ovakva podrška znači ljepši život i kvalitetnije vrijeme. Uz podršku stručnog osoblja učestvuju u procesu izrade tapaciranog namještaja i dekorativnih predmeta i tako lakše prevazilaze svakodnevnicu.

Ovaj prostor za njih je mjesto razgovora, druženja i mjesto u kojem se osjećaju ravnopravnim i korisnim članovima društva.

blazuj3

Trenutno u ovim prostorijama u okviru lokalne građanske inicijative koju realizuje Udruženje, a finansijski podržava Institut, nastaju ukrasni jastuci, taburei i male stolice. Izrađuju ih članovi udruženja, a nakon što budu gotovi biće uručeni onima kojima su najpotrebniji.

Lokalna građanska inicijativa (LGI) jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...