Kako do boljeg života mladih iz ruralnih dijelova?

U Bosni i Hercegovini mladi nisu zadovoljni kvalitetom života, što je posebno izraženo u ruralnim dijelovima zemlje. Žale se da nemaju dovoljno kvalitetnih sadržaja, a ni prostora za provođenje slobodnog vremena.

Mladi iz Bijelog Polja pokraj Mostara odlučili su napraviti korake kojim će pomoći sebi, ali i svojim sugrađanima.  Poboljšati kvalitet života odliučili su izgradnjom parka i drvoreda, a istovremeni ostaviti nešto i budućim naraštajima.

„Dječiji park i drvored“ naziv je inicijative kojom su mladi iz Udruženja „Centar za omladinski razvoj“ željeli svoju Mjesnu zajednicu Bijelo Polje pored Mostara učiniti bogatijom, unijeti dodatni sadržaj u svakodnevnicu stanovništva na tom području, poboljšati stanje zelenih površina i učiniti zdravijim prostor za življenje, a prvenstveno za rekreativne aktivnosti.

Ova inicijativa osnova je za izgradnju budućeg rekreacionog centra za djecu i odrasle na tom području, a koje ima veliki ekološki potencijal i za građane šireg područja grada Mostara. Inicijativu je podržao i Institut za razvoj mladih KULT koji je nerijetko dio inicijativa koje mlade motivišu da budu aktivniji i odgovorniji građani i građanke društva, te se intenzivnije uključe u rješavanje problema u svojoj lokalnoj zajednici.

Mostar LGI2

Do sada je očišćen i saniran teren za sadnju drvoreda i izgradnju parka, uklonjeni su korov i šiblje, divlje deponije, te zasađen drvored od 50 stabala.

Ovaj prostor sada krase i korisnijim čine i nove klupe i klackalice postavljene za najmlađe u toj mjesnoj zajednici. 

Realizaciju inicijative Institut za razvoj mladih KULT podržao je u okviru realizacije Lokalnih građanskih inicijativa na području cijele Bosne i Hercegovine.

Lokalna građanska inicijativa (LGI) jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...