Javni poziv: PROčitaj i PROmisli

Javni poziv 19.03.0-N2.1-22

PROčitaj i PROmisli

 

Institut za razvoj mladih KULT raspisuje Javni poziv za učešće na četverodnevnoj obuci za mlade (18 – 30 godina starosti), iz odabranih lokalnih zajednica. Obuka se provodi u okviru projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Obuka će mladim ljudima pružiti mogućnost sticanja znanja i vještina iz oblasti kritičkog razmišljanja, političke edukacije te analitičkog pristupa dostupnim informacijama.

O OBUCI

Ova obuka će mladoj osobi, sa ili bez političke edukacija i iskustva, omogućiti da dostupne informacije emitirane u javnost od strane političkih vođa i/ili predstavnika političkih stranaka u BiH sagleda kroz prizmu kritičkog razmišljanja, shvatajući negativnu retoriku i uticaj koje tako plasirane informacije imaju na mlade i ostale stanovnike BiH, te kakav ambijent kreira u pogledu pomirenja i suživota na tlu BiH.

Obuka će pružiti mladim osobama znanja i vještine iz domena medijske pismenosti, analize političkog govora i komunikacije, te kritičkog promišljanja a potrebne da kreiraju kritički stav prema plasiranim informacijama, te da se upoznaju sa alatima i načinima kako analizirati informacije i imati pristup stvarnim i realnim podacima.

Nakon obuke, polaznici/e će imati priliku da praktično primijene znanja i vještine stečene tokom obuke provođenjem lokalne građanske inicijative koja će riješiti postojeći problem ili zadovoljiti određenu potrebu u lokalnoj zajednici. Lokalnu građansku inicijativu (LGI) je potrebno osmisliti zajedno sa mladim ljudima iz lokalne zajednice polaznika/ce, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

KADA?

Obuka će se održati u dva termina i dva BiH grada i to:

  • 6 -10. februara 2020. godine – MOSTAR, Hotel Bristol
  • 13-17. februar 2020. godine – BANJA LUKA , Hotel Jelena

Zainteresirani mladi ljudi će moći pri prijavi izabrati grad u kojem žele pohađati obuku, u skladu s terminom koji im najbolje odgovara. Obuka traje 4 dana (četvrtak, petak, subota i nedjelja).

Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima radionica, o čemu će odabrani polaznici/e biti pravovremeno obavješteni.

TROŠKOVI?

Institut za razvoj mladih KULT snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala tokom obuke.

KO SE MOŽE PRIJAVITI?

  • Mladi starosne dobi od 18-30 godina
  • Mladi koji dolaze iz: Bužima, Brčkog, Bileće, Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Jablanice, Foče, Zvornika, Prijedora, Zenice, Cazina, Čapljine, Bugojna, Tuzle i Zavidovića.
  • Mladi koji su aktivni u lokalnim zajednicama (lideri/ce i aktivisti/kinje) bilo da su aktivni u nevladinoj ili političkoj sferi.
  • Mladi koji imaju želju i volju da se aktivno bave i rade na razvijanju kritičkog razmišljanja i političke edukacije.

 KAKO SE MOŽETE PRIJAVITI?

Ukoliko si zainteresiran/a za obuku, ispunjavaš navedene kriterije, potrebno je da se prijaviš putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi na linku https://mladi.org/myURL/obukapro

Dodatne informacije možeš dobiti i putem telefona 033 778 763 ili na email mirela.ajanovic@kultbih.org

Prijaviti se možeš do 31. januara 2020. godine do 23.59 sati.

IOM Official logo CMYK Black ENUK donate

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...