Inicijativa za izmjenu Zakona o PDV-u ima podršku

Institut za razvoj mladih KULT nastavlja sa procesom zagovaranja izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini.

Članovi/ice Instituta o izmjenama Zakona razgovarali su sa gosp. Irfanom Čengićem, generalnim sekretarom SDP BiH, te gosp. Zaimom Backovićem, poslanikom BPS-a u PDPSBiH.

Ideja o izmjeni Zakona podršku je dobila od predstavnika obje stranke, a postoji i jaka volja da se u narednom periodu zajednički radi na izradi novog prijedloga, te pronalasku najboljih mogućih rješenja.

Inicijativa je izazvala i veliko interesovanje struke, pa je sa predstavnicima/cama Instituta o dosadašnjim praksama u ovoj oblasti razgovarao i Jens Muller, stručnjak za ekonomski razvoj pri Gospodarskoj komori Grada Mostara.

Kako bi pomogao privredi, kroz unapređenje postojećih uslova poslovanja, Institut za razvoj mladih KULT zajedno sa članicama Mreže za kreiranje boljeg poslovnog ambijenta u BiH zagovara izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, prema kojim bi obveznici plaćali PDV po naplati izvršene usluge isporučenog dobra, a ne po izdavanju fakture.

zaim

Početkom marta u Sarajevu je održan i Okrugli sto “Izmjene i dopune Zakona o PDV-u – uvođenje sistema oporezivania prema naplaćenim naknadama” na kojem je zaključeno da su izmjene neophodne, te da se rokovi za uplatu PDV-a državi moraju pomjeriti.

Ekonomska stručnjakinja i panelistica Okruglog stola Svetlana Cenić je dodala da se izmjenama poreskog sistema mora pristupiti strateški i to na nivou izmjena cjelokupnog finansijkog sistema BiH. Pod tim se, kako je istakla, prvenstveno podrazumijeva izmjena sistema PDV-a u raspodjeli, te izmjena Zakona o fiskalnoj odgovornosti. Neophodno je, dodala je, uvezati i fiskalni sistem na nivou države, te sa poreskim i geodetskim upravama.

Prema sadašnjem Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, poreski obveznici su dužni podnijeti prijavu i platiti PDV od 1. do 10. u mjesecu po isteku poreznog perioda, bez obzira na to jesu li naplatili svoja potraživanja po osnovu prometa dobara i usluga ili ne, što u konačnici brojne poslovne subjekte čini nelikvidnim.

Izmjenom Zakona o PDV-u dodatno se može potaknuti razvoj malog i srednjeg poduzetništva, što će utjecati i na razvoj ekonomije i bolje investicijske klime.

Zagovaranje izmjene Zakona o PDV-u realizuje se u okviru inicijative “Poslovni prostor BH” koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...