Elma Čutura: Omladinski rad je poziv

OMLADINSKI RADNICI I RADNICE U BiH

Julska priča o omladinskim radnicama i radnicima iz Bosne i Hercegovine vodi nas u Ilijaš, kod Elme Čuture, odnedavno Glamoč. Elma je magistrirala psihologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a o svom putu od srednjoškolke do školske psihologinje u srednjoškolskom centru, koji je i sama pohađala, te omladinske radnice rado govori.

Tokom srednjoškolskog obrazovanja napravila sam prve korake u smislu neformalnog obrazovanja i djelovanja. Tinejdžerske godine donose razne izazove pred svakog pojedinca. Tako sam imala i ja izazove u pronalaženju sebe, svog puta i unutarnjeg osjećaja vrijednosti. U pravom trenutku u srednju školu dolazi Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO NE i pruža nam priliku da volontiramo. Prilikom prvih susreta sa mladima na edukacijama, a kasnije i susretima sa djecom, bila sam svjesna da sam pronašla svoj put… Da sam pronašla sebe.

Elma je prošla piramidu uspjeha koju omladinski radnici često prepoznaju kod sebe, od volonterke čiji se život mijenjao na bolje do mentorice i omladinske radnice koja pomaže drugim mladim ljudima da iskuse različite vidove podrške.

Volontirati sam počela u drugom razredu srednje škole u Udruženju NARKO NE. Moja mentorica Alena Velagić – Lenka prepoznala je određeni potencijal koji je bio negdje skriven u meni i zaista me usmjeravala i ohrabrivala u napredovanju. Dvije godine poslije, odlučujem se realizovati ideju, koja je bar godinu dana bila u mislima – osnovati omladinsku organizaciju. Ideju sam predočila mojim prijateljima, drugim volonterima. Imali smo cilj da našoj generaciji i svim budućim omogućimo ono što nam je nedostajalo – kreativne i svrsishodne slobodne aktivnosti, edukacije, radionice i slično. Bile su nam potrebne prilike za razvoj i izvan formalnog obrazovanja. Tako smo osnovali UDRUŽENJE OMLADINSKA ORGANIZACIJA “ISKORISTI DAN – CARPE DIEM” 26.5.2014.godine i do danas uspješno radimo i ostvarujemo naš prvobitni cilj.

Elma CuturaElma smatra da omladinski radnici/e mogu i trebaju napredovati bez obzira koliko iskustva i edukacija imali iza sebe. Elma je bila dio obuke za stručne saradnike/ce za rad s mladima koju organizira i provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Olof Palme International centra. Obuka joj je, kako sama kaže, pomogla da prijašnje iskustvo u direktnom radu s mladima zaokruži u jednu smislenu cjelinu koja ima svoj početak i kraj.

Bezbroj je stvari koje sam ponijela sa te obuke, ali ako govorimo o radu najvažnije jeste poznavanje Zakona o mladima, prilika za mlade, različite mogućnosti podrške mladima i što uvijek spominjem zasigurno je organizovanost. Budući da sam ja omladinac na terenu i da u tom dijelu najviše uživam, nedostajalo mi je malo organizovanosti u pripremnom dijelu, u smislu da čuvam sve na jednom mjestu, da razmislim o svakoj mogućoj prepreci i načinu prevazilaženja i slično. Danas primjenjujem sve naučeno od prvog pripremnog koraka do posljednjeg koraka izvještavanja. Kada govorimo o drugim mladima koji su bili na obuci, stvorili smo zaista odlične konekcije i uspomene za cijeli život.  I kao posljednji segment najvažnijih stvari koje smo ponijeli sa obuke jeste otkrivanje sebe, spoznala sam da sam dobra u glumi, da izazovem emociju. Nikada do tada nisam imala priliku glumiti. Obuka je na mene ostavila utisak da svakoj mladoj osobi koja volontira i traga za napredovanjem, od srca preporučim obuke KULT-a zbog profesionalnosti i koncepta koji obuhavata sve najvažnije dijelove rada sa mladima i za mlade.

Ova mlada i uspješna žena danas kombinuje formalno i neformalno znanje i vještine za, kako navodi, ispunjavanje svoje svrhe. Elma radi kao školski psiholog – pripravnik u Srednjoškolskom centru “Nedžad Ibrišimović” u Ilijašu i predsjednica je omladinske organizacije koja uspješno provodi i realizira međunarodne i lokalne projekte u cilju poboljšanja položaja mladih u ovoj zajednici.

Neformalno i formalno  obrazovanje su isuviše povezani tako da uživam u oba posla. Radim sa mladima i djecom na različite načine ispunjavajući svoju svrhu. Iako sam odnedavno supruga, to me ne sprječava da i dalje radim i vodim organizaciju “Carpe diem”, budem koordinatorica brojnih projekata, te volontiram u udruženju djece sa poteškoćama u razvoju “BUDI MI DRUG” iz Ilijaša.

Elma svoju budućnost vidi u Bosni i Hercegovini i planira da nastavi raditi na stvaranju prilika i omogućavanju boljeg položaja mladih na svim nivoima vlasti. Omladinski rad shvata kao poziv i kaže da, dok god je sretna i ispunjena sa ovim što radi, drugo joj ne treba.

Mladima Bosne i Hercegovine poručuje da tragaju za sobom i za prilikama.

Postoje dva puta zašto neko počne volontirati. Jedan od njih je da pomogneš sebi, da pronađeš sebe. Mnogi bi rekli za njega da je sebičan, ali sve dok je svrha takvog puta dobrobit drugih, pored vlastite, to je okej. Drugi put je put kojem je svrha pomoći drugima. Sve dok volontiranje doprinosi nama, drugima, lokalnoj i široj zajednici, nije bitno kojim putem smo krenuli. S tim u vezi, mladima bih poručila da ne prepuštaju drugima da odlučuju za njih. Rastite! Razvijajte se! Budite nečije svjetlo, mnogima je potrebno.

Elma Čutura Glamoč je još jedan od primjera vrijednih i motiviranih omladinskih radnika/ca koji grade BiH iz dana u dan dobijajući sitne pobjede koje su na lokalu veoma vidljive, te radeći sa mladima i za mlade.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Rad s mladima

Formirati udruženje mladih, raditi na strategiji prema mladima i dobiti željeni prostor za mlade!

Prozor-Rama je jedna od ukupno 13 partnerskih zajednica koja je u fokusu...

Rad s mladima

Boost Innovation trening – Prvi koraci od ideja ka realizaciji

Institut za razvoj mladih KULT i Ambasada Kraljevine Nizozemske u Bosni i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Rad s mladima

Dijalog sa mladima – platforma kroz koju se glas mladih zaista čuje

Ako vas zanima „Kako voditi dijalog sa mladima u zajednici“, dobra vijest...