Borba učenika/ca protiv podjela

Dvije škole pod jednim krovom – koncept koji podrazumijeva dvije etničke grupe u istoj školskoj zgradi, fizički odvojeni jedni od drugih. Nerijetko, s posebnim ulazom u školsku zgradu.

Ovaj fenomen nije zaobišao niti mlade u Stocu koji su svoje nezadovoljstvo ovakvim rješenjima i podjelama odlučili izraziti crtanjem murala. Učenici i učenice murale su ocrtali na zgradi srednje škole koja je pogođena ovim fenomenom i na taj način željeli iskazati da su protiv podjela.

Inicijativu su pokrenuli volonteri i volonterke Udruženja Orhideja koji su prekrečili zid škole ispisan nacionalističkim porukama, a potom kroz oslikavanje murala poslali ljepšu poruku.

Inicijativu Udruženja, koje na ovim prostorima djeluje duže od deset godina, podržao je i Institut za razvoj mladih KULT koji na kreiranju boljeg položaja mladih u Bosni i Hercegovini kroz zagovaranje zakonskih rješenja i usvajanje politika prema mladima intenzivno radi već petnaest godina.

stolac mural2

Ocrtavanjem murala mladi su jasno željeli poručiti da je dosta podjela i da je Stolac grad koji može ponuditi mnogo ljepšu sliku.

Realizaciju inicijative Institut za razvoj mladih KULT podržao je u okviru realizacije Lokalnih građanskih inicijativa na području cijele Bosne i Hercegovine.

Lokalna građanska inicijativa (LGI) jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

MentorstvoProcjena organizacijaUncategorized @bs

Institut kao mjesto inspirativnih posjeta, ljudi, druženja i učenja

Danas su nas posjetile predstavnice Udruženja građana Agora. U vrlo pozitivnoj i...

Ljudska pravaOrangeDayRad s mladimaUncategorized @bs

Kako se pridružiti inicijativi povodom 16 dana aktivizma?

Pridružite se izazovu #16Ku16dana, inicijativi kojom obilježavamo #16dana aktivizma protiv rodno zasnovanog...

Uncategorized @bs

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

  Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih...

Uncategorized @bs

Javni poziv institucijama vlasti za podršku u provedbi istraživanja i izradi nacrta strateškog dokumenta za mlade

Institut za razvoj mladih KULT poziva institucije vlasti u Bosni i Hercegovini...