Biznis forum u Neumu: Samo će prilika da privređuju i napreduju zadržati mlade u BiH

Bosna i Hercegovina mora osigurati dobar život građanima i građankama, a to je moguće samo kroz jačanje privrede i osiguravanje visokog dohotka – jedna je od poruka upućenih sa Biznis foruma „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“ održanog u Neumu, 8. 11. 2017. godine.

Biznis forum u Neumu okupio je privrednike, predstavnike vladinog, nevladinog i akademskog sektora i mlade preduzetnike, a razgovaralo se o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Federaciji BiH, sa fokusom na Hercegovačko-neretvanski kanton i općinu Neum, mogućnostima za njihovo prevazilaženje, inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu ekonomskih reformi, programima i mjerama poticaja zapošljavanju i samozapošljavanju, posebno mladih, te prilikama i preprekama za pokretanje biznisa.

“Problemi u privredi moraju se rješavati saradnjom svih nivoa vlasti, dodatnim edukacijama i većim finansijskim izdvajanjima za podršku u pokretanju biznisa, posebno mladih jer oni su naša snaga.” – istakao je Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Tokom foruma je predstavljena i inicijativa za izmjene Zakona o PDV-u kojom je predviđeno pomjeranje roka plaćanja PDV-a za male privrednike s ciljem olakšavanja poslovanja, ali i rezultati istraživanja dodjele budžetskih poticaja privredi u periodu 2012-2015.

“U BiH nema okruženja za razvoj privrede. Nema okruženja koje mladima pruža mogućnost za razvoj biznisa i upravo se zbog toga Institut za razvoj mladih KULT odlučio uhvatiti u koštac sa izazovima u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta za mlade ali i sve bh. građane i građanke jer to će ih zadržati u BiH. Ambijent koji im pruža mogućnost da privređuju i napreduju.” – poručio je Jasmin Bešić izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

BFN2 web

Biznis forum organizovao je Institut za razvoj mladih KULT pod Visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, u saradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i Općinom Neum.

Biznis forum se organizira u okviru inicijative pod nazivom „Poslovni prostor BH“ koju Institut za razvoj mladih KULT od 2014. godine provodi u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ostavi komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezane objave

Uncategorized @bs

Različitost organizacija kao razlog za nova promišljanja i ideje

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Udruženja vegana i...

Uncategorized @bs

Hoće li uz pomoć magičnog napitka BiH i njeni mladi postati dio Evropske Unije?

Nedavno odobreno otvaranje pregovora između BiH i EU predstavlja značajan korak prema...