Inovacije kao ključ ekonomskog razvoja

IMG 9013

„U razvijenim zemljama inovacije su generator razvoja i polovina rasta bruto nacionalnog dohotka je po osnovu inovacija“, izjavila je dekanesa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Selimović. Upravo je Ekonomski fakultet organizator vodećeg inovacijskog događaja u BiH, Sarajevo Innovation Summita, koji je danas održan u sarajevskoj vijećnici.

Organizatori su doveli vodeće stručnjake iz oblasti inovacija iz Kraljevine Švedske koji su govorili o sistemskoj podršci inovatorima i poduzetnicima, što je upravo ponajveći izazov s kojim se susreću inovatori i poduzetnici u BiH. Također svi prisutni imali su priliku čuti veoma inspirativne priče uspješnih inovatora/ica, a jedna od njih je i Sana Alajmović, koju je vodeći američki časopis za biološke nauke „BioSpace“ uvrstio na listu deset vodećih mladih inovatora. Sana je suosnivačica i direktorica kompanije Sigrid Therapeutics koja se bavi istraživanjem preparata za dijabetes.
„Mladi u BiH trebaju bolju infrastrukturu za razvoj biznisa, ali isto tako trebaju unaprijediti vlastiti odnos prema biznisu. Ja sam prvih godinu dana radila besplatno i ostvarila uspjeh, a onda su u našu ideju investirali Vlada Kraljevine Švedske i drugi privatni investitori. Rad se uvijek isplati!“, naglasila je Sana.

 

Institut za razvoj mladih KULT je partner događaja, a tokom paralelnih panel diskusija uposlenica Instituta, Nejra Neimarlija Roić, govorila je o institucionalnoj i sistemskoj podršci mladima prilikom razvoja i podrške njihovim biznis idejama.
„Motiviramo i senzibiliramo zajednice da ulažu u mlade, u žene poduzetnice, kako bi ostali u svojim sredinama i da ne napuštaju BiH ili odlaze u veće gradove. Već nekoliko godina uspostavljamo model s vlastima za podršku mladim poduzetnicama i poduzetnicima koji ima perspektivu održivosti na duži period. Rezultat toga je pokrenuto više od 200 biznisa mladih poduzetnika/ca i odraslih poduzetnica u 25 zajednica u BiH.“, izjavila je Nejra tokom panel diskusije na temu „Startup and Innovation Ecosystem“.

IMG 9024

 

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search