Bolji položaj mladih prioritet organizacija u BiH

 partnerstvo

Na inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT održan je sastanak „Partnerstvo za mlade“ koji je okupio predstavnike/ce organizacija koje se bave pitanjima mladih iz cijele Bosne i Hercegovine.

 Mladi u Bosni i Hercegovini nisu nikad više bili dio javnog diskursa i političkih govora, a manje zastupljeni u svojim lokalnim zajednicama. Broj mladih koji odlazi iz BiH raste iz dana u dan. Vrijednosti koje se mladima nude nisu dovoljno dobre za aktivan, ispunjen i uspješan život mladog čovjeka, što je bio i povod za organizaciju ovakvog sastanka.

 U Sarajevu su se okupili predstavnici/e organizacija koje se već godinama bave pitanjima mladih, a izmjene Zakona o omladinskom organizovanju Republike Srpske, usvajanje Zakona o mladima FBiH, Zakona o mladima Distrikta Brčko, zakona o volontiranju u sve tri administrativne jedinice u BiH, promocija legislative za mlade, podrška lokalnim i drugim vlastima u provedbi legislative,  nacrti strategija i politika prema mladima, usvojene strategije prema mladima, niz istraživanja, uvođenje aktualnih pitanja poput sigurnosti, mobilnosti, borbe protiv ekstremizma, promocija omladinskog rada, djelovanje klubova i centara za mlade i podrška krovnim tijelima mladih su samo dio onoga što je bilo u fokusu rada.

 

Partnerstvo za mlade  je radni sastanak vodećih organizacija koje se bave pitanjima mladih, politikama prema mladima i omladinskim radom u Bosni i Hercegovini koji za cilj ima kreiranje zajedničkih ideja i vizije kako raditi u sektoru dalje i u kojim segmentima rada nastupati zajednički i mobilizirati zajedničke resurse i mobilizirati zajedničke inicijative za bolji položaj mladih u BiH.

 

Radni sastanak samo je uvod u intenzivan rad koji slijedi u narednom periodu.

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search