Budi kreator bolje ekonomije i novih radnih mjesta!

kapo1

Izbjegavanjem kupovine domaćih proizvoda u BiH izbjegavamo i mogućnost da pružimo direktnu podršku bosanskohercegovačkoj proizvodnji, te tako utječemo na veću zapošljivost, ali i rast plaća i penzija – jedna je od poruka koju je Admir Kapo, direktor Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" uputio tokom druženja sa polaznicima/ama Obuke sručnih saradnika/ca za rad s mladima koju organizuje Institut za razvoj mladih KULT.

Vizija Udruženja je razvijena i prosperitetna Bosna i Hercegovina sa visokim standardom življenja za svakog njenog građana, a koju mogu kreirati upravo njeni građani, kupovinom domaćih proizvoda.

Na vrlo jednostavnom primjeru, kupovinom samo jedne vode sa stranog tržišta čija je cijena 1KM, od strane samo jednog građanina, i to pod uvjetom da je kupi samo jednom, govorimo o iznosu od oko 3 miliona KM, pojašnjavaju iz ovog udruženja.

Kapo2

„Da se svaki grđanin samo godinu dana ponaša onako kako se ponaša tokom svog boravka u drugim zemljama, vidjeli biste kakve promjene bismo napravili“ – ističe Kapo.

Ono što BiH treba jeste promjena svijesti njenih građana, promjena odnosa prema okolini i društvu, jer je samo tako moguće kreirati bolji životni ambijent.

„Ono što danas imamo kao posljedicu nemara nas kao građana jeste činjenica da kada prolazite kroz BiH, prolazite kroz pusta područja. Imamo firme koje se zatvaraju i građane koji strepe zbog gubitka posla.“ – naglasio je Kapo tokom razgovora sa mladima iz cijele BiH.

Polaznici i polaznice obuke interesovali su se za aktivnosti kroz koje mogu dati vlastiti doprinos, odnos poslodavaca prema radnicima, ali i probleme sa kojima se privrednici i bh. privreda susreću.

Institut za razvoj mladih KULT, kako bi pomogao u podizanju svijesti o važnosti kupovine i korištenja domaćih proizvoda i promjene svjesti kod građana, slična druženja organizovat će i za polaznike/ce drugih Institutovih obuka.

Bosnu i Hercegovinu, društvo i životni ambijent gradimo zajedno i moramo svi dati doprinos, stav je koji je Institut motivirao na organizaciju druženja sa predstavnicima udruženja "Kupujmo i koristimo domaće" sa mladima, građanima i građankama koji trebaju biti aktivni dijelovi društva.

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search