Promjene se dešavaju u našoj kući i dvorištu, pa onda i šire

posumljavanje nevesinje

Promjene se dešavaju u našoj kući, dvorištu, pa onda i lokalnoj zajednici – rečenica je kojom se vodi većina društveno odgovornih građana/ki i aktivista/kinja.

Ovo je bila osnova i članovima/icama Udruženja Multiple Skleroze regije istočna Hercegovina koji su u petak 20. aprila 2018. godine organizovali akciju pošumljavanja javnih površina na području opštine Nevesinje.

 

U društveno-odgovornoj akciji učestvovalo je oko 40 učenika/ca osnovih i srednjih škola, koji su zajedno sa aktivnistima i aktivistkinjama ovog udruženja posadili nekoliko desetina stabala javora. Akcija pošumljavanja organizovana je povodom Međunarodnog dana planete Zemlje.

Proljetnu akciju čišćenja i uređenja grada podržao je i Institut za razvoj mladih KULT, a u okviru inicijative „Čist vazduh jer dišemo“. Sadnja drvoreda organizovana je na nekoliko lokacija u gradu. Novi drvoredi zasađeni su ispred obrazovnih ustanova, na Partizanskom spomen groblju i naseljima Lapčevine i Kilavci.

Finansijsku podršku za realizaciju aktivnosti, Institut za razvoj mladih KULT pružio je u okviru realizacije Lokalnih građanskih inicijativa na području cijele Bosne i Hercegovine.

Lokalna građanska inicijativa (LGI) jeste akcija, aktivnost građana/ki usmjerena na poboljšanje stanja u lokalnoj zajednici i društvu u kojem žive. U građanske aktivnosti mogu se uključiti građani/ke pojedinačno ili zajednički, a sve s ciljem ukazivanja na konkretne probleme i rješavanja problema u zajednici u kojoj žive.

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search