Politike obrazovanja su ustvari politike zapošljavanja

Predstavnici privrede, na skupu „Savremeni izazovi na tržištu rada“ koji je održan u Sarajevu 16. aprila 2017. godine, izrazili su zabrinutost kako zbog nedostatka radne snage koja emigrira van zemlje, tako zbog dostupne radne snage koja nije dovoljno stručna.

Kako su istakli, oni ne mogu oni preuzeti ulogu edukatora radne snage, već to treba da radi obrazovni sektor. Time je zaključeno da su politike obrazovanja ustvari politike zapošljavanja i da ih kao takve treba kreirati i provoditi.

Prema riječima profesora Vjekoslava Domljana, u BiH postoje sredine i lokalne zajednice koje su šampioni po svojim rezultatima i upravo ta mjesta trebaju biti centri izvrsnosti gdje će se jačati istraživanje i razvoj, čije prakse će se prenositi kasnije i na druge dijelove zemlje. Potrebno je ojačati izvozni kapacitet zemlje, a politički ambijent je taj koji najviše smeta i privredi i zapošljavanju.

dogadjaj ajka

Predstavljeni su i rezultati Analize potreba tržišta rada u FBiH u 2018. godini koju je proveo FZZZ. Najviše potreba za novim zapošljavanjem se odnosi na radnike sa srednjom stručnom spremom IV stepena i to 43,14%, te radnika sa srednjom stručnom spremom III stepena, odnosno 33,15%. Najveći broj poslodavaca (23,85%) kao razlog trenutnog nedostatka zaposlenika određenog profila zanimanja navodi kvalifikacije, slijedi porezna politika (18,76%), te poticajna sredstva (12,21%).

Pored traženih znanja i vještina na savremenom tržištu rada i izazovima za poslodavce, tema je bio i utjecaj novih tehnologija na tržištu rada. Primjer dobre prakse u pomoći i podršci start-upima mladih predstavio je gosp. Vedran Šimunović iz Tehnološkog parka INTERA.

Domaćin skupa, kojem su prisustvovali brojni predstavnici resornih institucija vlasti, poslovnog, akademskog i nevladinog sektora bio je Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ).

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search