Šveđanka u Sarajevu: Boljim postajemo samo ako dajemo onoliko koliko uzimamo

Desirée Sterner je dvadesetpetodišnja djevojka koja je svoj život posvetila učenju, upoznavanju drugačijeg i davanju doprinosa u činjenju svijeta boljim. Jedna od stanica njenog životnog putovanja bilo je i Sarajevo. Grad koji je na nju, kako kaže, ostavio snažan utisak i sa kojim je jednostavno "kliknula".

Mlada Šveđanka izučavala je mirovne studije, ljudska prava, a kako bi stekla i praktična iskustva odlučila se posvetiti terenskom radu. Praktično iskustvo odlučila je sticati u Institutu za razvoj mladih KULT u kojem volontira u okviru inicijative koju Institut realizuje u saradnji sa Olof Palme Internantional Centrom, a kroz koji se pruža podrška radu omladinskih radnika i radnica u Bosni i Hercegovini.

Dugogodišnje iskustvo stekla je u radu u nevladinom sektoru u svojoj zemlji, a sada znanje dijeli i uči sa uposlenicima, stipendistima i volonterima Instituta.

desire1

“Od kada znam za sebe želim upoznavati druge ljude i posmatrati život iz njihove perspektive. Smatram da je izuzetno važno upoznavati druge ljude, dijeliti iskustva i na taj način razumijevati njih ali i društvo.” – kaže Desiree, koja vjeruje da kroz svaku novu posjetu i upoznavanje drugih društava i kultura, postaje boljom i bogatijom osobom.

Za ovu mladu djevojsku mogućnost da putuje i bude dio razmjena veliko je bogatstvo i privilegija, a ona nastoji uzvratiti primjenjujući sve pozitivne prakse u društvu iz kojeg dolazi.

desire2

Kako već ima veliko iskustvo u radu sa mladima, izbor Instituta kao mjesta za sticanje novih znanja, za nju je bio sasvim prirodan slijed. Tokom svog boravka u BiH, Desiree radi na podršci timu koji kreira obuku za stručne saradnike/ce za rad s mladima, ili popularnije omladinske radnike/ce, ali i piše nekoliko stručnih članaka o radu s mladima upoređujući pitanja mladih u Švedskoj i Bosni i Hercegovni. Kako kaže, kroz angažman u Institutu uvidjela je kako se sve efektno može raditi za mlade i sa mladima, ali i da bi Švedska i BiH mogle mnogo učiti jedna od druge.

U Institutu uči od drugih, ali i ona uči druge. Mlade podučava švedskom i engleskom jeziku, jer želi zahvaliti na gostoprimstvu i prilici koja joj je pružena.

Za Desiree je volontiranje veoma važno. Smatra da ima veliki utjecaj na razvoj mlade osobe, ali i da ih uči da budu odgovorniji i aktivniji u kreiranju boljeg društva. Smatra da nas zapravo volontiranje uči da boljim postajemo samo ako dajemo onoliko koliko uzimamo.

Boravak u BiH, Sarajevu i Institutu za nju će svakako biti jedno veliko iskustvo, ali i prilika da unese promjene u radu kada se vrati u Švedsku.

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search