Promocija socijalnog uključivanja

Od 30. novembra do 3. decembra u Briselu je održana konferencija pod nazivom "Promocija socijalnog uključivanja", u organizaciji European Training Foundation.

Osnovi cilj ove konferencije bio je promocija socijalnog uključivanja i borbe protiv siromaštva kroz saradnju u oblasti edukacije, treninga i zaposlenja u susjednim zemljama Europske unije.

Udruženje KULT je bilo predstavnikom nevladinog sektora BiH, koje se bavi i socijalnim uključivanjem mladih.

.  

Glavne tri komponente konferencije su bile: zapošljavanje mladih, rodna ravnopravnost u socijalnoj inkluziji, kao i partnerstvo na lokalnom, državnom i transdržavnom nivou u cilju unaprjeđenja metoda socijalnog uključivanja.

Neki od govornika/ca su bili: Jerzy Buzek (predsjednik Parlamenta EU), Xavier Prats (direktor Evropskog socijalnog fonda), Victoria Soriano (asistentica direktorice Evropske agencije za razvoj), Bruno Rignanese (direktor CISCO), kao i drugi međunarodni stručnjaci/kinje iz ove oblasti.

Jerzy Buzek je istakao da je vrlo važno da zemlje Balkana, naročito nevladine organizacije, iskoriste mogućnost razmjene ideja s partnerima iz Evropske unije, kako bi unaprijedili projekte koji se bave ovom tematikom.

Učesnici/e konferencije su također imali priliku posjetiti institucije Evropske komisije, Parlamenta EU, te se upoznati s njihovim radom.

temp1291579000

temp1291579118

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search