YOUSEE foto

O smjernicama za dalji razvoj start-up ekosistema u BiH kroz inovativne pristupe govorilo se na konferenciji“ Društvene inovacije i Startup – Praksa, izazovi i koraci za razvoj!”. Konferencija je održana 27. juna 2018. godine u Sarajevu, a okupila je eksperte iz različitih oblasti.

Tokom konferencije su definisani i načini predstavljanja samih smjernica fondovima i programima javnog sektora.

Govorilo se i o trendovima u ovoj oblasti, a identifikovane su i ključne tačke za saradnju, sinergiju i umrežavanje između aktera iz javnog i biznis sektora i civilnog društva.

Govorilo se o najefikasnijim pristupima u dizajnu mjera i metodologije za podršku omladinskom preduzetništvu, poveznici između start-upa i IT sektora, te kako konkretno redizajnirati program aktivnih mjera, nastavnih planova i programa i drugog.

Konferenciju je organizovala Mreža za mlade Jugoistočne Europe (SEEYN) i regionalna platforma YOUSEE uz podršku Evropske unije, a regionalna platforma je prisutna u 6 zemalja Zapadnog Balkana i Turskoj.

Konferenciji je prisustvovala i predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT.

yes4job

Zapošljavanje mladih bila je tema Prvog sastanka Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u BiH, koji je 24.05.2018. godine održan u Sarajevu.

Forum je osnovan u okviru regionalnog projekta WeB4YES - Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih koji se provodi u 6 zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Makedonija). Cilj Foruma je uspostavljanje dijaloga između građanskog društva, vlasti i poslovne zajednice kako bi se izradile i zagovarale preporuke za politike koje bi unaprijedile zapošljavanje mladih i preduzetništvo.

yes4job2

Prvom sastanku Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u BiH prisustvovali su predstavnici organizacija civilnog društva, vlasti i poslovne zajednice. Na sastanku su predstavljeni ciljevi projekta i nacrti Izvještaja o zapošljivosti mladih i aktivnim mjerama za mlade. Predstavnici Ministarstva civilnih poslova, JU Službi za zapošljavanje KS i USK, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Udruženja poslodavaca FBiH, Vijeća mladih FBiH, Omladinskog savjeta Republike Srpske, Fondacije Mozaik, Fondacije Infohouse, RYCO BiH, BIT Centar Tuzla, Spark poslovni park d.o.o. i mnogi drugi učestvovali su u konstruktivnom dijalogu na temu (samo)zapošljavanja mladih i preduzetništva.

Domaćin Foruma bio je Institut za razvoj mladih KULT.

skoplje forum

Problematika zapošljavanja bila je tema prvog Regionalnog foruma o zapošljavanju mladih koji je 20. i 21. juna 2018. godine održan u Skoplju u sklopu regionalne inicijative WeB4YES.

Tokom prvog dana Foruma održana su dva panela. Na prvom panelu predstavljene su pozitivne prakse stečene implementacijom aktivnih mjera na lokalnom nivou, kao i ulozi međunarodnih i državnih institucija u rješavanju ovog izazova. Drugi panel bio je posvećen kreiranju politika za zapošljavanje mladih na temelju dokaza. Predstavljeni su i nacrti regionalnih Izvještaja o povećanju zapošljivosti mladih na Zapadnom Balkanu i Izvještaja o aktivnim mjerama na tržištu rada za mlade na Zapadnom Balkanu. Drugi dan Foruma posvećen je interaktivnim paralelnim sesijama na temu povećanja zapošljivosti i aktivnim mjerama tržišta rada.

Domaćin Regionalnog foruma je partnerska organizacija Nacionalni omladinski savjet Makedonije. Forumu prisustvuju predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT, kao partnerska organizacija u ovoj inicijativi, i 5 predstavnika državnog tima iz javnog, privatnog i nevladinog sektora.

Projekat WeB4YES je podržan sredstvima Evropske komisije.

WeB4YES 1Do veće zapošljivosti mladih vodit će Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanja mladih, a Institut za razvoj mladih KULT predstavnik je Bosne i Hercegovine u ovom regionalnom projektu.

Inicijativa je usmjerena na osnaživanje organizacija civilnog društva za učešće u donošenju odluka i predlaganje izmjena u politici zapošljavanja i preduzetništva mladih u šest zemalja Zapadnog Balkana. U okviru inicijative planirano je formiranje nacionalnih i regionalnih foruma na teme zapošljavanja, zapošljivosti, preduzetničkog učenja i preduzetništva mladih, zatim treninzi o aktivnom zagovaranju za izmjene politika, program finansijske podrške za organizacije civilnog društva u provođenju lokalnih inicijativa zapošljavanja, kao i formiranje Internet platforme za lakši pronalazak posla namijenjen mladima u regiji.

WeB4YES / Dokumenti

©2018 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search