web4yes1

Promjene ili donošenja zakona i propisa koji se tiču oblasti zapošljavanja i preduzetništva mladih tokom 2019. godine bit će zagovarane u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Srbiji, jedan je od zaključaka partnerskog sastanka u Inicijative organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih koji je 24. i 25. januara održan u Beogradu, a kojem su prisustvovale i predstavnice Instituta za razvoj mladih KULT.

Bit će organizovane i dvodnevne obuke o zagovaračkim kampanjama i unapređenju politika zapošljivosti mladih za organizacije civilnog društva koje se bave pitanjem zapošljivosti mladih, na teritoriji svih šest partnerskih zemalja Zapadnog Balkana. Planirano je i finansiranje projekata organizacija civilnog društva sa teritorije Zapadnog Balkana koje se bave unapređivanjem zapošljivosti mladih.

U toku je i kreiranje platforme WEB4JOBS, putem koje će mladi biti u mogućnosti dobiti informacije i savjete o mogućnostima za zapošljavanje, praksu, obrazovanje i mobilnost u cijeloj regiji Zapadnog Balkana.

Inicijativa WeB4YES traje do kraja 2020. godine, a podržana je od strane Evropske komisije u okviru programa „Osnaživanje civilnog društva i medija 2016-2017, Regionalne tematske mreže organizacija civilnog društva“.

Koordinator projekta je Beogradska otvorena škola, a partneri na projektu, pored Instituta, su Asocijacija za demokratski prosperitet – ZID (Crna Gora), NGO Lens (Kosovo), Asocijacija Beyond Barriers (Albanija), Nacionalni omladinski savjet Makedonije i Međunarodni centar Olof Palme (Švedska).

zaposljivost mladih

Mladi nemaju pristup kvalitetnim uslugama karijernog savjetovanja, nedostatak koordinacije i saradnje među glavnim interesnim stranama, ograničen pristup informacijama, nedostak kvaliteta praksi i obuka o vještinama za poboljšanje zapošljivosti neki su od ključnih izazova za sve zemlje Zapadnog Balkana, kada se govori o zapošljavanju mladih.

drac

Nacrt regionalnog izvještaja o pogodnom okruženju za preduzetništvo mladih na Zapadnom Balkanu, predstavila je predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT prvog dana Regionalni forum o preduzetništvu mladih koji se 20. i 21. novembra 2018. godine održava u Draču.

web4yes2

O povećanju zapošljivosti i aktivnim mjerama za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu govorilo se i tokom drugog po redu sastanka Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u Bosni i Hercegovini, koji je 19. septembra 2018. godine organizovan u Sarajevu.

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search