Uz Snagu lokalnog prva panoramska mapa u BiH za osobe sa oštećenjem vida

cazin panoramska mapa

U okviru manifestacije Ponos Cazina kojom Cazin obilježava dan grada, predstavljene su i inicijative koje provede građani, organizacije civilnog društva i institucije ove zajednice. Cilj manifestacije je istaknuti mlade ljude koji su za Cazin postigli izvjesne rezultate.

Među njima je i inicijativa Snage lokalnog "Upoznaj moj grad" koju je predložila neformalna grupa okupljena oko Centra za razvoj inkluzivnih praksi u želji da u Cazinu organiziraju niz aktivnosti senzibilizirajući svijest o potrebama osoba s invaliditetom. Centar trenutno ima 150 mladih korisnika s invaliditetom do 18 godina.

cazin panoramska mapa 2

U okviru ove akcije organizirane su 4 radionice, jedna predstava i dvije simulacije. Kroz akciju je započeta zagovaračka aktivnost usvajanja službenog dokumenta Gradskog vijeća kojim se prepoznaju interesi osoba sa invaliditetom u Cazinu. Od inicijative Snaga lokalnog su dobili podršku odo oko 5 000 KM, a realizovala se iz saradnju sa lokalnim partnerima.

Aktivnost kojem je, nedavno završena akcija je i postavljanje panoramske mape prilagođenu osobama sa oštećenjem vida. Panoramska mapa se nalazi u centru grada, a na mapi se nalaze obilježja užeg dijela Cazina sa obilježjima javnih ustanova, koje su obilježene Braillevim pismom, ali i legendom koja je taktilno pristupačna slijepim osobama.

Snaga lokalnog / Dokumenti

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search