Upoznaj naš grad 1

Da osobe sa poteškoćama u razvoju zaslužuju jednaka prava i uključenost u svakodnevnicu, pokazao je Ermin Beganović, uposlenik gradske uprave grada Cazina i omladinski aktivista koji je u partnerstvu sa Centrom za razvoj inkluzivnih praksi Cazin pokrenuo akciju „Upoznaj moj grad“. Cilj je bio motivisati građane i građanke na prevazilaženje predrasuda o mogućnostima osoba sa poteškoćama. Realizaciju akcije podržala je USAID-ova inicijativa Snaga lokalnog koja podstiče uključivanje različitih aktera u rješavanje problema u lokalnoj zajednici.

Inicijativa Snaga lokalnog je u proteklih godinu bila dostupna građanima i građankama u 32 lokalne zajednice širom Bosne i Herecegovine, postala alat za prepoznavanje lokalnih potreba te umrežavanje svih željnih promjena i riješavanja problema u njihovim sredinama. Bio je to period učenja, povezivanja i zajedničkog rada, iz kojeg su proistekle mnoge uspješne priče, a jedna takva dolazi sa krajnjeg jugoistoka Bosne i Hercegovine, iz Trebinja.

Kroz inicijativu Snaga lokalnog Narodna bibliotekaTrebinje dobila je novo ruho. Obnovljen je izložbeni prostor, postavljene su nove police, ormari i vitrine, a o značaju ove akcije za građane i građanke i sam grad Trebinje,  govori direktorica Milosava Supić – Vuković.

biblioteka trebinje

"Voditi jednu ustanovu znači konstantno raditi na poboljšanju uslova za rad, tražiti načine za savladavanje izazova koji se pred vas postavljaju i osluškivati potrebe zajednice u kojoj djelujete."

Javna ustanova „Narodna biblioteka Trebinje“ je  centralna biblioteka na teritoriji grada Trebinja. Najveća je biblioteka i matična biblioteka za regiju Istočne Hercegovine, a fond biblioteke iznosi preko 70.000 hiljada bibliotečkog materijala koji prije realizacije ove akcije nije mogao biti adekvatno čuvan.

Kako ističe Supić – Vuković, Narodna biblioteka Trebinje bi se, uz Muzej Hercegovine, mogla nazvati svjetionikom kulture na teritoriji Istočne Hercegovine. Nažalost, duži vremenski period  problem je bio nepostojanja dovoljnih izložbenih prostora. Narodna biblioteka, pored standardnih knjižnih naslova, raspolaže i legatom Jovana Dučića, koji ima 5500 knjiga, 800 serijskih publikacija. Dučićeva biblioteka, svojim bogatstvom, posebno starim i rijetkim knjigama, može da bude komplementarna i mnogo bogatijim bibliotekama u zemlji i inostranstvu. Rijetko koja izložba u zemlji i inoistranstvu o Jovanu Dučiću, o njegovom životu, djelu ili diplomatskoj službi može da se postavi bez dokumenata koji se nalaze u našem legatu. Godinama se tragalo za rješenjem problema nepropisnog skladištenja knjiga koji je zabrinjavao uposlene, ali i korisnike biblioteke. 

biblioteka trebinje 2

"Napraviti prosotr po mjeri njegovog korisnika je cilj na kojem se neprestano mora raditi."

Cilj uposlenih je i u narednom periodu intenzivno raditi na poboljšanju rada i izgleda biblioteke, a kako najavljuju nove aktivnosti već su u planu.

"Po vokaciji sam novinarka i kroz rad u tom polju imala sam priliku sarađivati sa ljudima različitih profila, vidjeti primjere pozitivne prakse u različitim oblastima, i to me ohrabruje da stalno radim na unaprijeđenju svog okruženja. Na mjestu direktora Narodne biblioteke Trebinje sam godinu dana. Mjesec dana od mog imenovanja kandidovala sam kod Instituta za razvoj mladih KULT projekat uređenja unutrašnjosti biblioteke. To je bio vjetar u leđa da razmišljamo na koje načine još možemo unaprijediti biblioteku. Već imamo tri ideje." - ističe direktorica.

Prva ideja je digitalizacija legata Jovana Dučića, kako bi se povećala dostupnost naslova, tačnije  kako bi što veći broj korisnika mogao čitati ili istraživati Dučićevu arhivu ili knjižni fond, Stare i rijetke knjige se ne mogu za potrebe korisnika kopirati ni snimati, što ih čini teže dostupnim, ali njihov elektronski oblik promijenio bi takvu sliku. Istovremeno, originalna građa bila bi zaštićenija i samim tim i dugotrajnija.

Narodna biblioteka je među rijetkim ustanovama ovakvog tipa u BiH koja studentima i učenicima pruža besplatno korištenje čitaonice i informatičkog kabineta. Obzirom na veliki broj studenata koji svakodnevno uče u prostorijama biblioteke, uređenje prostora je neophodno kako bi bilo prilagođeno njihovim potrebama.

Treći  izazov je sanacija otvora. Krovni prozori i ulazna vrata na biblioteci su stari, a zbog vlage strada vrijedan knjižni fond.

Uređenje biblioteka samo je jedna od akcija koje su realizovane u okviru inicijative Snaga lokalnog a koje su od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu, ali i širu društvenu zajednicu. Inicijativu Snaga lokalnog zajedno provode USAiD BiH i Institut za razvoj mladih KULT.

posjeta Bosanska KrupaŠta Snaga lokalnog znači stanovnicima sredina u kojima se ova inicijativa realizuje, saznali smo kroz razgovor sa predstavnicima civilnog društva i institucija koji su izrazili interes za podršku loklanim akcijama.

Tema razgovora tokom posjete Bosanskoj Krupi bila je načini na koje inicijativa Snaga lokalnog tehnički podržava ideje građana, šta se može unaprijediti i na koji način Snaga lokalnog može biti korisnija, ali i jednostavnija za korištenje građanima/kama u BiH.

Snaga lokalnog / Dokumenti

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search