Vršnjačke edukacije u srednjim školama

Danas, u dvije ilidžanske srednje škole, IV gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi tehnologije, dizajna i multimedije, održane su radionice vršnjačke edukacije o temi seksualnog i reproduktivnog zdravlja. Osoblje ovih školskih ustanova je prepoznalo značaj vršnjaške edukacije za njihove učenike/ce te su se stoga veoma rado odazvali našem pozivu, čime je nastavljena saradnja u okviru projekta „Info-tačka za mlade“.

.

Ekipa vršnjačkih edukatora/ica, u sastavu: Berina Šabanović, Andrej Petrović, Nadir Hajrić i Kerim Dževlan, sa 58 svojih vršnjaka/kinja su pričali o raznim edukativnim temama. Učenici/ce su imali priliku da se upoznaju sa anatomijom i fiziologijom ženskog i muškog reproduktivnog sistema, kontracepcijskim sredstvima, seksualno prenosivim infekcijama i HIV-om. Zajedno sa učenicima/ama, edukatori/ce su pokazali pravilno korištenje muškog i ženskog kondoma. Učenicima/ama je prezentirana i info-tačka, kao mjesto gdje mladi mogu doći i dobiti više informacija u vezi sa seksualnim i reproduktivnim zdravljem.

Prezentacije su održane na časovima odjeljenske zajednice, i trajale su jedan školski čas. Sa školama je dogovoreno održavanje prezentacije Zaplovimo zajedno! u narednom periodu.

Info_tacka_-_edukacije_-_graficka

Info_tacka_-_edukacije_-_IV_gimnazija

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search