Svaka ispušena cigareta skraćuje život pušača za sedam minuta

Konzumiranje cigareta počinje u ranoj dobi, prosječno u 14. godini. U našoj zemlji, prema istraživanjima, više od 35% mladih u dobi od 16 godina redovno konzumira cigarete (3% više od 20 cigareta dnevno). Do 18 godina 50% mladih puši cigarete, a 22% smatra da pušenje ne predstavlja veliki rizik.

U sklopu projekta "Moja prava, moja odluka" koji provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) uz podršku Bayer HealthCare, vršnjački edukatori/ce KULTA, obilježili su, danas 31. maja, ispred Četvrte gimnazije Ilidža, u periodu od 12.00 do 14.00 sati kampanju Svjetskog dana borbe protiv pušenja. Tom prilikom vršnjački edukatori/ce dijelili su promotivni materijal, te prenijeli mladim ljudima alarmante činjenice o duhanskom dimu, o kancerogenim hemikalijama u cigaretama, o tome da svaka ispušena cigareta skraćuje život pušača za sedam minuta.. Kampanja u borbi protiv pušenja, osim u Ilidži, realizirana je u još 20 općina/opština.

„Moja prava, moja odluka“ je projekt podizanja svijesti o reproduktivnom zdravlju i pravima mladih u dobi između 14 i 26 godina starosti, a u sklopu projekta bit će obuhvaćene i druge teme važne za zdravlje mladih ljudi, kao što su prevencija ovisnosti o alkoholu i cigaretama, prevencija nasilja, te zdrava prehrana, a u cilju donošenja zdravih i pravilnih odluka.

.

       moja_prava_moja_odluka_034       moja_prava_moja_odluka_026 

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search