Savjetovanje za mlade

Šta je to savjetovanje? Savjetovanje je vid podrške koju pružaju obično psiholozi ili stručnjaci iz srodnih zanimanja sa usmjerenjem ili specijalizacijom nekog savjetodavnog ili psihoterapijskog pravca. Osnov savjetodavnog rada je razgovor u sigurnom okruženju, zasnovanom na povjerenju.

U zavisnosti od životne dobi, postoje i specifični razlozi zašto se neko odlučuje na savjetovanje. Karakteristični problemi sa kojima se susreću mladi su samostalnost i nezavisnost, ulazak u nove uloge tokom adolescentnog i perioda rane odrasle dobi, različiti oblici ovisnosti, intimni odnosi i ljubavne veze, seksualni odnosi i identitet, prijateljski odnosi, samopouzdanje, komunikacija.

Zašto je savjetovanje u grupi dobro za mlade i po čemu je karakteristično? U grupi mladi saznaju da nisu jedini koji imaju određeni problem, dijele iskustva i identificiraju se sa svojom uzrasnom grupom. Također, mladi u grupi mogu da uče o sebi, načinu na koji komuniciraju, stupaju u odnose, stiču i pokazuju povjerenje, prepuštaju se i reaguju u kontaktu sa drugima.

Kako izgleda savjetovanje u grupi? Tek formirane grupe prolaze kroz proces međusobnog upoznavanja i uspostavljanja povjerenja. Susreti mogu biti organizirani tematski, po dogovoru sa učesnicima/ama. Ponekad učesnici/e jednostavno iznose problem sa kojim su došli. Uvod u teme su nerijetko vođene fantazije, vježbe i eksperimenti, te različite kreativne tehnike. Osim kroz grupno savjetovanje, pojedinac može odlučiti da potraži i individualnu podršku.

Misliš da bi mogao saznati više o sebi? Suočavaš se sa nekim od problema koje ne uspijevaš riješiti ili se čak ne usuđuješ govoriti o njima sa porodicom i prijateljima? Muče te neka pitanja? Želiš sebe bolje upoznati, naučiti nešto o emocijama, podići svoje samopouzdanje, sagledati svoje potencijale i sposobnosti onda je savjetovanje upravo ono što ti treba. Odgovore na ova i slična pitanja možeš dobiti u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA jednom mjesečno i preko Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.. Aktivnost se provodi u okviru Strategije za mlade općine Ilidža.

Savjetovanje sa diplomiranom psihologinjom i geštalt psihoterapeutkinjom zakazujemo za subotu, 9. jula u 13.00 sati u prostorijama SPAJALICE.

.
©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search