Educirajmo se zajedno!

Mladi se često upuštaju u rizična spolna ponašanja, a da to uopće ne znaju niti su svjesni da bi takvim ponašanjem mogli dobiti neku spolno prenosivu infekciju. Svjesni ove činjenice, vršnjački edukatori/ce odlučili su u mjesecu oktobru održati nekoliko vršnjačkih edukacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju za učenike/ce srednjih škola općine Ilidža. Informacije o seksualno i reproduktivnom zdravlju, za mlade, jako su važne. Kako bi se ponašali odgovorno, mladi moraju imati tačne informacije, a ne vjerovati u mitove i razne dezinformacije.

Učenici/e prvih razreda Srednje tehničke škole tehnologije, dizajna i multimedije, imali su priliku, danas, da saslušaju prezentaciju, razgovaraju, pitaju vršnjačke edukatore/ice o raznim temama uključujući anatomiju ženskog i muškog reproduktivnog sistema, kontracepcijska sredstva, seksualno prenosive infekcije i HIV. U toku jednog školskog časa, mladi mladima su na zabavan, a istovremeno poučan način pomogli da razumiju zbog čega je važno da ozbiljno shvataju svoje zdravlje, ali i zdravlje onih koje vole.

I u narednoj sedmici, vrijedne vršnjačke edukatore/ice očekuju radionice sa učenicima/ama srednjih škola općine Ilidža na kojima će se govoriti o važnosti edukacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, te ostalim rizičnim ponašanjima.

.          

       edukacija edukacija1

 

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search