Općina Tešanj primjer podrške mladima za pokretanje omladinskih biznisa drugim lokalnim zajednicama u BiH

Omladinski start-up biznisi podržani od strane lokalnih zajednica je jedna od inicijativa Instituta za razvoj mladih KULT koje su usmjerene ka suzbijanju sve većeg problema nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini. Inicijativom Institut potiče stvaranje održive podrške za mlade preduzetnike/ce finansiranjem start-up biznisa tako što će lokalne uprave u svoje razvojne strategije ugraditi preduzetništvo mladih kao visoko učinkovito rješenje za otvaranje novih radnih mjesta.

Kako bi olakšali lokalnim zajednicama uspostavljanje ovakvog jednog instrumenta, Institut radi na kreiranju modela podrške za pokretanje omladinskih biznisa, sa svim nužnim obrascima i drugim popratnim materijalima. Model će nakon izrade biti poslan lokalnim zajednicama, kako bi nadležni mogli dati svoje komentare. Kako Općina Tešanj provodi uspješno Najbolje poslovne ideje za mlade već četiri godine, upravo njihova praksa će poslužiti kao osnov modela.

Radi toga su predstavnice Instituta 13.8.14. posjetile službenika za pitanja mladih Općine Tešanj, koji je jedan od rukovodilaca ovog procesa u Tešnju. Gosp. Dedukić je na sastanku prezentirao cijeli proces, od raspisivanja javnog poziva do objave podržanih biznisa.

Uskoro će Institut održati sastanke s predstavnicima svih sektora u Općini Tešanj koji su uključeni u dodjeljivanje sredstava, kao i u praćenje uspješnosti podržanih biznisa.

DSCN3215

Omladinski start-up... / Galerija slika

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search