Koga je Biro zaposlio?

Projekt zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) je pružio podršku u razvoju mreže klubova za traženje posla, kroz koje je do 1.oktobra 2014.godine prošlo 3062 mlade osobe, od kojih je 1050 zaposleno (34%). Kroz ostale projektne aktivnosti je zaposleno još 2000 mladih.

Demistifikacija procesa savjetovanja u zapošljavanju bila je centralna tema 6. Foruma o zapošljavanju mladih koji se održao 13. novembra 2014. godine sa početkom u 12.45 sati u prostorijama kina Meeting Point u Sarajevu. Forum se održava u okviru filmskog festivala 'Pravo ljudski' i sastojao se iz dvije cjeline: projekcije nagrađivanog francuskog filma 'Pravila igre' (Les règles du jeu) i radionice World Caffee u okviru koje će biti organizovana diskusija na teme:

1. Kako pomoći nezaposlenima (individualno savjetovanje)?

2. Šta sa obeshrabrenim i nemotivisanim (grupno savjetovanje)?

3. Šta hoće mladi (kreiranje očekivanja)?

U uvodnom obraćanju, gosp. Ranko Markuš, Direktor GOPA Predstavništva u BiH je kazao: " Na forumima se trudimo da ne pričamo priče, jer su sve priče u ovoj zemlji ispričane. Trudimo se donijeti konkretne zaključke i raditi na njihovom sprovođenju u djelo. Na prvom forumu smo za sto stavili sve aktere iz oblasti zapošljavanja da vidimo ko šta može uraditi. Na drugom smo dogovorili implementaciju startup fonda u Tuzlanskom kantonu vrijednosti 350.000 KM i web aplikaciju za razvoj biznis planova. Na trećem smo dogovarali kako povećati broj mogućnosti za mlade, pa smo se udružili sa drugim SDC projektima i aktivno radili na prekvalifikaciji gdje je preko 300 mladih dobilo poslove, počeli smo da pravimo info pakete gdje je preko 1000 informacija podjeljeno, a stotine mladih ih iskoristilo, uspostavili smo saradnju sa ProCredit bankom na programu mladi bankar, a na četvrtom forumu smo dogovorili da još više radimo na razvoju mogućnosti za mlade, pa smo dogovorili implementaciju lokalnih incijativa – preko 400.000 KM uloženo u gotovo 150 radnih mjesta za mlade. Na petom forumu smo tražili rješenja za izlazak iz krize koju su prozrokovale poplave i možemo reći da je Švicarska najveći pojedinačni donator. Danas pokušavamo da jačamo savjetodavnu funkciju koja je uz našu podršku uvedena u službe za zapošljavanje Republike Srpske i Kantona Sarajevo."

Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Ureda za saradnju pri Ambasadi Švicarske u Bosni i Hercegovini kroz ogledne biroe i klubove za traženje posla kontinuirano radi na razvoju savjetodavne funkcije u javnim službama za zapošljavanje. Tako će se i zaključci Foruma koristiti kao materijal za buduće aktivnosti javnih službi za zapošljavanje u odnosu na mlade ljude.

YEP organizuje forume o zapošljavanju mladih kako bi prioritetizovao pitanje njihove nezaposlenosti. Do sada je organizovano pet foruma a u realizaciju njihovih zaključaka uložena su značajna sredstva YEP-a i bosanskohercegovačkih institucija.

Omladinski start-up... / Galerija slika

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search