Uskoro javni pozivi za finansiranje omladinskih startup biznisa u 10 općina

Institut za razvoj mladih KULT održao je uvodne sastanke s općinama koje sudjeluju u inicijativi Omladinski startup biznisi finansirani od strane lokalnih zajednica. Lokalne zajednice će u sklopu navedene inicijative, koja za cilj ima promoviranje samozapošljavanja kao najodrživijeg oblika zapošljavanja, finansirati omladinske startup biznise, te će u saradnji s Institutom mladim preduzetnicima pružiti i savjetodavnu podršku pri pokretanju i vođenju vlastitog biznisa.

Predstavnice Instituta održale su sastanke u općinama: Gračanici, Vlasenici, Novom Travniku, Kaknju, Istočnom Novom Sarajevu, Istočnoj Ilidži i Bosanskoj Krupi.

Na sastancima su dogovoreni detalji koji se tiču objave javnog poziva, broja finansiranih startup biznisa, osiguravanja transparentnosti procesa odabira i dodjele sredstava, aktivnog učešća biroa/zavoda za zapošljavanje kao posrednika, te uključivanja uspješnih preduzetnika iz privrednog sektora u proces donošenja kriterija i ocjenjivanja pristiglih prijava.

Svim općinama koje sudjeluju u projektu bit će distribuiran model finansiranja startup biznisa, koji je Institut izradio prema primjeru dobre prakse Općine Tešanj, koja je samozapošljavanje prepoznala kao nužan korak prema rješavanju problema nezaposlenosti mladih, te već 4. godinu uspješno pruža finansijsku i savjetodavnu potporu mladim preduzetnicima.

Do kraja mjeseca očekuje se objavljivanje javnih poziva za finansiranje startup biznisa mladih, nakon čega će općine u saradnji s Institutom započeti drugu fazu – pružanje podrške mladima u ostvarivanju njihovih poslovnih planova i postizanju održivosti pokrenutih startup biznisa.

Omladinski start-up... / Galerija slika

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search