Recept za uspjeh - lokalne inicijative za zapošljavanje mladih

Tema 7. Foruma o zapošljavanju mladih koji je Projekt zapošljavanja mladih (YEP), uz podršku Vlade Švicarske, organizirao 12. marta 2015. godine na Jahorini bila je: Šta je moguće osigurati mladima u kontekstu prilika u BiH, a u duhu EU programa “Garancija za mlade”. 

Forum je učesnicima poslužio kao platforma za diskusije od modelima partnerstva koji će voditi ka efikasnijim programima zapošljavanja mladih, kroz pružanje obuka, stručne prakse, pripravništva ili posla. Tokom foruma iskustva su razmjenjivale brojne interesne strane u omladinskom sektoru, kao što su predstavnici javnih službi za zapošljavanje, lokalne uprave, poslodavci, nevladine organizacije, ali i međunarodni donatori.

 Polazna osnova za diskusiju bili su rezultati YEP Programa lokalnih inicijativa, pokrenutog nakon održavanja 4. Foruma o zapošljavanju mladih, na istom mjestu prije nešto više od godinu dana. 

Među preporukama uvodnih panelista ističe se nužnost adresiranja neinformiranosti i neaktivnosti mladih, i rada na uspostavljanju zakonskog i sustavnog okvira za pružanje mogućnosti zapošljavanja mladim osobama. U biltenu se kao recept za uspjehu zapošljavanju mladih ističu programi lokalnih inicijativa, kao što je inicijativa Omladinski startup biznisi finansirani od strane lokalnih zajednica, u kojoj je Institut za razvoj KULT u saradnji s 10 lokalnih zajednica radio, i nastavlja raditi, na promicanju samozapošljavanja mladih kroz pokretanje startup biznisa.

 Više o zaključcima i preporukama pročitajte u Biltenu 7. Foruma o zapošljavanju mladih: garancija za budućnost

Omladinski start-up... / Galerija slika

©2019 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search