Nova prilika za preduzetne mlade

Startup biznisi su u okviru inicijative Omladinski startup biznisi finansirani od strane lokalnih zajednica prepoznati kao oblici malih i srednjih preduzeća koji mladima pružaju priliku za održivo zaposlenje. Ključna uloga malih preduzeća u oporavku privrede i inoviranju prepoznata je i regionu. Sektor malih i srednjih preduzeća (SME-small and medium entreprises) obuhvaća 99% svih preduzeća u Europskoj Uniji (2 od 3 radna mjesta u EU pripadaju ovom sektoru). 9 od 10 ovakvih preduzeća su mikro preduzeća s manje od 10 zaposlenih, kakva se potiču u brojnim inicijativama.

 Tako su mladi preduzetnici u BiH dobili još jednu priliku da unaprijede svoje preduzeće, razviju svoje ideje i povežu se s drugim preduzetnicima i investitorima. 25 startup preduzeća iz BiH, timova i njihovih mentora, imaju mogućnost besplatnog učešća na jednoj od najvećih međunarodnih konferencija o preduzetništvu i inovacijama u Alpe-Adria regionu, koja će se održati 13. i 14. maja u Mariboru (Slovenija), kao i mogućnost besplatnog učešća na postkonferencijskom događaju u Ljubljani. Organizator je inicijativa “Start:up” Slovenija

 Svake godine na ovoj konferenciji učestvuje više od 50 poznatih regionalnih i međunarodnih govornika, kao i oko 600 polaznika iz više od 10 zemalja. Riječ je o jedinstvenom događaju koji nudi sistemsko umrežavanje i direktne susrete sa investitorima. Pet odabranih obećavajućih “start up” kompanija imaće dodatnu mogućnost za petominutnu prezentaciju pred prisutnim investitorima i članovima žirija, kao i za osvajanje vrijednih novčanih nagrada.

Zainteresirani preduzetnici trebaju poslati dvije prijave na egleskom jeziku (zvaničnom jeziku konferencije): najavu interesa (najkasnije do 15. aprila) i aplikaciju za PODIM CHallenge (najkasnije do 25 aprila, 2015.). Više informacija o događaju i načinu prijave dostupno na linku.

Omladinski start-up... / Galerija slika

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search