Mladi ukazali na problem nasilja nad ženama i djevojčicama u BiH

Ilijaš

Institut za razvoj mladih KULT već godinama ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan, dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut na različite načine upoznaje javnost na prisutnost problema, educira mlade o načinima prevencije nasilja, te zagovara najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama.

Prema dostupnim podacima svaka druga žena u BiH je nakon 15. godine bila žrtva nasilja, što predstavlja ogroman problem i kršenje zagarantovanih ljudskih prava. Zbog toga su danas polaznice i polaznici Institutove obuke UMiD, generacija 15, u 13 lokalnih zajednica obilježili Narandžasti dan i pozvali cjelokupnu javnost da se aktivnije uključi u rješavanje ili sprječavanje ovog problema.

U Ilijašu su mladi na glavnom šetalištu postavili transparent s natpisom Stop nasilju, pozvali sugrađane/ke da se informiraju o važnosti borbe protiv nasilja i da im se pridruže u njihovom djelovanju. „Kao jedna od organizatorki današnje aktivnosti u Ilijašu mogu reći da sam zadovoljna odzivom građana i aktivnostima naših volontera. Svaki vid nasilja je nedopustiv i stalno moramo pričati o tome. Žrtve često imaju strah i ne smiju da govore o problemu. Mi smo ovom akcijom pokazali da smo uz njih. Aktivnost otisak dlana je mali znak, način da im kažemo da nisu sami i ujedno potpis, odnosno obećanje da osoba neće vršiti nasilje, te da će isto prijaviti ukoliko ga uoči“, izjavila je Đenana Šehić, polaznica obuke iz Ilijaša

Nešto istočnije od Ilijaša, u Foči, Marija Mališ učenica JU Srednjoškolski centar u Foči, također polaznica obuke UMiD 15, danas je pred 40 vršnjaka održala edukativni čas na temu prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama.

Foča

„Od početka svog srednjoškolskog obrazovanja nisam se susrela sa ovom temom. Mnogi „ignorišu“ nasilje nad ženama i djevojčicama. Zaista mi je bilo drago osvijestiti svoje vršnjake, a ujedno čuti i njihova mišljenja i stavove“, dodala je Marija.

Pored Ilijaša i Foče, Narandžasti dan se obilježava i u Brčkom, Srebreniku, Kiseljaku, Tuzli, Banjoj Luci, Novom Travniku, Bihaću, Žepču, Zenici, Maglaju i Ilidži.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search