Mladi iz Jajca pokrenuli vlastite biznise i poručili kako su oni uspjeli

Perspektiva u BiH možda nije idealna, ali je sasvim sigurno moguća, ako ste spremni vrijedno i strpljivo raditi na razvoju svojih ideja. Svjedoče tome i mladi iz Jajca, koji su zahvaljući Institutu za razvoj mladih KULT i Općini Jajce, a uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, uspjeli pokrenuti svoje biznise.

haris2

Prvi od njih je Samed Glamočić, diplomirani fizioterapeut, koji je nakon završenog studija stažirao u Općoj bolnici u Jajcu, nakon čega se pokušao i zaposliti. Međutim, to nije išlo lagano.

„Onda se pojavio program Općine u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT gdje su ponudili da apliciramo sa svojim biznis planom. Imao sam viziju šta želim jer sam po struci fizioterapeut, a završio sam još neke edukacije te sam odlučio napisati projekat. Konkurisao sam krajem 2018. godine, a rezultati su bili već početkom 2019. godine. Tada je krenuo sam početak i registracija posla“, ističe Samed.

On je zahvaljući programu podrške pokrenuo „Relax Studio“ u kojem osim fizioterapeutskih usluga i masaže, nudi i hidžamu, u svijetu poznatu alternativnu metodu „cupping“. A s obzirom na to da je na samom početku, zadovoljan je odzivom ljudi, koji dolaze iz znatiželje kako bi vidjeli o čemu se radi.

„Riječ je o potpuno prirodnom tretmanu. U pitanju je medicinska regulatorna metoda, koja pod vakuumom izvlači biološki štetni otpad koji se nakuplja u kapilarnoj krvi te time dovodi ljudski metabolizam u stanje ravnoteže i balansa“, objašnjava Samed.

Iako je uvjeren da bi pokušao ostvariti svoju ideju svakako, ovaj program je bio okidač da krene u realizaciju. Uprkos trendu odlaska mladih iz BiH, dodaje, kako je i sam razmišljao o odlasku, ali nije tip osobe koja se pronalazi vani.

„Želja mi je da ne idem, želim na sve načine ostati tu, naći sebi egzistenciju. Nisam nikad isključio opciju da odem, ali samo na stručno usavršavanje, a ne da ostanem tamo. Volio bih neko novo iskustvo ili edukaciju steći tamo, ali ovdje praktikovati.“

samed3

Mladima poručuje da ako žele ostati trebaju se truditi i pokušavati.

„Ako samo sjede neće ništa postići. Bitno je pokušati i vidjeti kako dalje. Strpljenje i kontinuirani rad su presudni. Ništa ne dolazi preko noći. Potrebno se strpiti i rezultat dolazi sam po sebi“, zaključuje Samed.

Slično savjetuje i naš drugi sagovornik, Arnes Hadžić, koji je završio trgovačku školu, a putem ovog programa dobio je sredstva za pokretanje vlastite pekare. On je uvjeren da je to najbolja ideja, s obzirom da se nalazi u blizini škole, lokalnih firmi, ali i u blizini prometnice.

“Biznis sam prijavio krajem 7. mjeseca i od tada sam počeo uplaćivati doprinose. U sklopu porodične kuće izradio sam prostor. Većinu poslova sam uradio samostalno. U početku ću raditi sam, a ukoliko bude potrebe zaposlit ću i dodatnu pomoć na pola radnog vremena. Išao sam u Tešanj na praksu, koja će mi sigurno koristiti u ovom biznisu“, govori Hadžić.

Njega odlazak iz države nikada nije privlačio, jer je uvjeren da se ovdje može uspjeti, čemu i sam svjedoči. Zahvaljujući ovom programu, on se, kako navodi, konačno odvažio da pokrene vlastiti biznis.

„Bilo je izazova i poteškoća oko nabavke mašina, zbog čega i kasnim sa početkom biznisa, ali snalazim se i planiram ubrzo pokretanje čitave priče. Potrebno je mnogo truda i strpljenja, ali i realističnosti u pristupu. Treba biti uporan, a čak i pomalo dosadan, jer ja sam tri godine pokušavao, ali tek sam sad uspio u svojim pokušajima“, iskren je Hadžić.

Njegov stav dijeli i Haris Burek, koji je na prethodnom konkursu aplicirao sa potpuno drugačijom idejom, da bi danas, nakon postavljanja jasne ideje i vizije, uspio i u realizaciji. On je završio građevinsku školu, nakon čega je i radio u građevinskoj firmi, a potom se prijavio na ovaj program.

„Odlučio sam se za pokretanje građevinskog obrta, GP Konstruktor, registrovao firmu prije šest mjeseci, a sada imam dva zaposlena. Nakon što sam čuo da prethodni vlasnik predstaje raditi sa kamenom, te prodaje svoje mašine, kupio sam ih od njega i pokrenuo posao. Pored toga, bavim se izradom nadgrobnih spomenika, a jedini sam koji pravi spomenike za sve konfesije u Jajcu, Mrkonjić Gradu, Šipovu i Jezeru“, naglašava Haris.

haris3

Dodaje kako je prezadovoljan rezultatima, jer nije očekivao tako brzo uspjeh, međutim, sada je već jasno da nema konkurenciju u oblasti u kojoj djeluje, radi raznovrsnosti usluge.

Nije razmišljao o odlasku, jer ga prije svega veže ljubav prema domovini.

„Nema nigdje ovog zraka, ove vode, ove hrane. Vani je sve genetski modifikovano. Tamo ne možeš sebi uzgojiti povrće, nema kvalitete života. Život nije samo novac i materijalno dobro. Ima tu nešto i duhovno, što se nalazi u kvaliteti života“.

Mladima poručuje da je najteži prvi korak, ali je potrebno usuditi se i onda je uspjeh siguran.

„Ja sam uvijek imao želju pokrenuti nešto svoje, a ovaj podsticaj mi je dao malo više vjere da krenem dalje, dao mi je snagu. Uvijek sam imao cilj u životu i to je ključ svega. Imati cilj, usuditi se i uspjećeš“.

O novoj ulozi mladog preduzetnika, Haris govori kako je poslu potpuno predan.

„I kad spavaš radiš. I gdje god da si ostavljaš svoj dojam kakav si, tako da ljudi dolaze kod tebe kad vide da si nasmijan. Ti si ogledalo svog posla.“

Već nakon pola godine, njegov posao je postao samoodrživ, čime je ostvario značajan uspjeh. Trenutno su mu jedine poteškoće u pogledu transporta, za velike i teške mašine, ali i to je, uvjeren je, nešto što će doći s vremenom.

Uprkos svim poteškoćama, izazovima, sumnjama i strahovima, ovi mladi preduzetnici, dokaz su da je uspjeh zaista moguć, ako predano radite na razvoju svoje ideje. Naravno, za sve je potrebna i podrška, koju su, na sreću, imali zahvaljujući Institutu, Općini Jajce i Ambasadi Kraljevine Švedske u BiH.

Ali ono što je sasvim sigurno, a već po nekima i izvjesno je da će njihov uspjeh na kraju zaista zavisiti od njih i njihove spremnosti da se u današnjem društvu izbore za svoje mjesto. Na tržištu, među ljudima, ali i u svijetu. Kao dobar primjer da je za uspjeh potrebno prije svega ono osnovno, vjerovati u svoju ideju.

©2021 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search