Novi Travnik: Mladi pokrenuli biznise

travnik

Sredstvima iz Poduzetničkog fonda za mlade koji financiraju Općina Novi Travnik i Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH podržano je pokretanje četiri biznisa mladih iz ove općine.

Ugovori, u ukupnoj vrijednosti 35.000 maraka, koji će mladima omogućiti pokretanje biznisa, potpisani su 19. aprila 2019. godine. Sredstva su dodijeljena za otvaranje obrta za izradu pločastog namještaja, za proizvodnju kolača, za posao zavarivača, te otvaranje farme.

Iz Općine Novi Travnik naveli su kako je ovo jedna od mjera koje provode, s ciljem poboljšanja ambijenta za mlade poduzetnike. Cilj Preduzetničkog fonda je mladima pružiti svaki vid podrške, kako bi u konačnici imali održive biznise koji će upošljavati nove mlade ljude.

travnik2

U okviru Preduzetničkog fonda za mlade, udruženim sredstvima jedinica lokalne samouprave i Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade Kraljevine Švedske u BiH, namijenjenih razvoju preduzetništva i zapošljavanju mladih sa područja osam općina i gradova, a Grad Cazin jedna je od lokalnih zajednica koja je odlučila biti dio inicijative.

Ukupan iznos Preduzetničkog fonda za mlade iznosi oko 400.000 KM, a bit će podržano od 50 do 100 biznisa mladih ljudi. Biznisi su do sada podržani u Općini Stari Grad Sarajevo, Općini Jajce, Opštini Teslić, Općini Novi Travnik, Općini Centar Sarajevo, Opštini Modriča, Gradu Cazinu i Gradu Trebinje.

©2020 Institut za razvoj mladih KULT. All Rights Reserved.

Search